20 maart 2018
Terug
2017 top jaar voor de Turkse honingexport
Ten opzichte van 2016 is de export van de Turkse honing in 2017 flink gestegen. In volume zo’n 79% en in omzet 60%. De opbrengst van de Turkse honingexport telde ommenabij 20 miljoen euro.Uit een onderzoek van de exporteursassociatie DKIB is gebleken dat Turkije in 2017 6,5 ton honing heeft geëxporteerd naar 45 verschillende landen. Duitsland was het land wat het meeste Turkse honing afnam namelijk zo’n 7,5 miljoen euro honing. Na Duitsland nam Amerika het meeste Turkse honing af met een afname van ongeveer 6,5 miljoen euro. Op nummer drie stond Saudi-Arabië met een afname van 1,1 miljoen euro.
Zwarte-Zeegebied
In totaal is er 285 ton honing door het Zwarte-Zeegebied geëxporteerd naar vier verschillende landen, met een waarde van bijna een miljoen euro. In vergelijking met 2016 spreken we dan over een toename van 96% in volume en in waarde 78%.Duitsland was hiermee ook weer het land die het meeste honing afnam ter waarde van 500.000 euro. Op nummer twee volgt Saudi-Arabië met een afname ter waarde van 350.000 euro. Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten hebben samen voor 110.000 euro aan honing gekocht.
Volgens de voorzitter van DKIB, Ahmet Hamdi Gürdogan, zal er steeds meer honing geëxporteerd gaan worden vanuit Turkije, en met name het Zwarte-Zeegebied.
Turkse honing
Volgens een nieuwe studie is de Turkse honing beter dan de bekende Manukahoning uit Australië en Nieuw-Zeeland. Dat zou komen doordat de bloemenhoning uit Hakkari (Turkse provincie) veel meer antimicrobiële capaciteiten bevat in vergelijking met de Manukahoning.De Manukahoning uit Nieuw-Zeeland en Australië staat bekend om zijn heerlijke smaak en de hoge antibacteriële werking. De honing is zo populair dat de prijs hiervan drie keer zo hoog is sinds 2012. Een kilo van deze honing heeft tegenwoordig een waarde van 100 euro.
Onderzoek
Chemieprofessor Sevgi Kolayli heeft onderzoek gedaan naar verschillende soorten honing uit Turkije. Uit dit onderzoek is gebleken dat de honing uit Turkije een veel hogere antimicrobiële activiteiten vertoonden in vergelijking met de Manukahoning. Wat het onderzoek ook aan het licht bracht, is dat antimicrobiële activiteiten, welke de honing tegen bacteriën zoals antibiotica doen werken, nogal hoger liggen in de Turkse honing. Vele malen hoger dan in de Manukahoning. Niet alleen de bloemenhoning vertoonde hogere antimicrobiële activiteiten, maar ook de Turkse kastanjehoning en eikenhoning. Volgens Kolayli heeft Turkije nog niet de beste honingproducent van de wereld. Maar ze staan op een goede derde plek na China en Argentinië.“Antioxidanten zijn rijker in donkergekleurde honing, terwijl antimicrobiële activiteiten hoger zijn in lichtergekleurde honing,” aldus Kolayli. Ook zegt ze dat Turkije rijke honing van beide spectra huisvest.