17 maart 2016
Terug

Aangescherpt reisadvies voor Turkije, wat nu?

Turkije is de laatste tijd redelijk negatief in het nieuws geweest na de laatste aanslag in Istanbul op de Blauwe Moskee op 12 januari jl. Maar wat betekent het voor u als reiziger? Met dit artikel hopen u wij wat meer duidelijkheid te verschaffen over het aangescherpte reisadvies voor Turkije.

Wat zijn de gevaarlijke gebieden?

Er zijn een aantal plaatsen die u beter kunt vermijden in Turkije, met name de plaatsen die grenzen aan Syrië. Maar ook de plaatsen die grenzen aan Irak zijn zeer onveilig. Het advies van de Turkse overheid is om alle provincies die aan Irak en Syrië grenzen te vermijden. Wanneer u hier niet per se heen hoeft, bezoek deze provincies dan ook niet. 

Wat zijn de minder gevaarlijke gebieden?

Deze zijn te vinden in het zuidoosten van Turkije. Dit komt namelijk door de aanwezigheid van de PKK (Koerdische Arbeiderspartij, een Koerdische militante organisatie in Turkije en Iraaks-Koerdistan). Wanneer u van plan bent om naar een PKK gebied te gaan, informeer dan even naar wat de actuele situatie daar is, en of het daar veilig is. Dit zijn vaak geen toeristische plekken, dus als vakantieganger hoeft u hier niet te zijn. Moet u hier toch zijn, vermijd dan de drukke plaatsten waar veel mensen samenkomen.

Aanslag Istanbul

Zoals eerder genoemd is er op 12 januari jl. een aanslag gepleegd op de Blauwe Moskee in Istanbul. Vorig jaar is er ook een aanslag gepleegd in Ankara. Dat is wil niet zeggen dat dit nogmaals gaat gebeuren, maar helaas ook geen garantie dat deze plaatsen ongeschonden blijven vanaf nu. Het risico op een bomaanslag is wel degelijk verhoogd. Ook hier geldt drukke plaatsen vermijden zoals stations, demonstraties en bezienswaardigheden. Wees uiterst voorzichtig en ten alle tijden op uw hoede wanneer u naar een van beide plaatsen gaat. "Er is hier geen advies om Istanbul te mijden" zegt het ANVR (Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen.

Welke plaatsen zijn veilig?

Gelukkig zijn de meeste toeristische plaatsen nog veilig zoals; Antalya, Alanya, Belek, Bergama, Bodrum, Bursa, Dalyan, Fethiye, Izmir, Kemer, Kusadasi, Marmaris, Mersin, Pamukkale en Side. U kunt dus nog gewoon op vakantie en genieten van zon, zee en strand in Turkije. Ook kunt u ’s avonds met een gerust hart over straat lopen. Houd wel altijd toezicht over uw spullen. Want criminaliteit ligt altijd en overal op de loer natuurlijk. 

Ons advies:

Aangezien de toeristische plaatsen veilig zijn, gaan wij er vanuit dat deze gewoon te bezoeken zijn. Echter, houd wel altijd de media in de gaten of vraag informatie op bij het Turkse consulaat of het reisbureau waar u uw reis boekt. Wees wel voorzichtig, dit geldt voor het hele land. Vermijd de druk bezochte plaatsen zoveel mogelijk en wees op uw hoede. Wanneer u een van deze plaatsen gaat bezoeken is het van belang dat u zich ten alle tijden kunt identificeren. Zorg er voor dat u uw paspoort of identiteitsbewijs altijd bij u draagt tijdens uw reis. Het kan namelijk zijn dat er extra controles worden uitgevoerd door de Turkse politie.