11 september 2018
Terug

Ambassadeur in Nederland door Turkije benoemd

Turkije heeft in Nederland een ambassadeur benoemd. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat maatregel is genomen vanwege het normaliseren van de banden tussen Turkije en Nederland.

Afgekoeld

De banden tussen Nederland en Turkije raakten nogal afgekoeld nadat de Nederlandse overheid besloot om een Turkse minister te verbieden om campagne te vieren in april 2017 voor een groot Turks referendum. Hierbij werd er gevraagd wat de bevolking er van zou vinden als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht zou krijgen. Een kleine meerderheid heeft voor gestemd.

Nieuwe ambassadeur in Ankara

Ook in Turkije is een Nederlandse ambassadeur benoemd. Marjanne de Kwaasteniet wordt de nieuwe ambassadeur in Ankara. Zij was eerder namens Nederland permanent vertegenwoordiger bij de NAVO. De benoeming is nog niet definitief, dat gebeurd pas nadat de Turkse regering het besluit heeft goedgekeurd.

Bezoek aan Turkije

Zoals het nu lijkt zal minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken begin oktober een bezoek brengen aan Turkije. Stef Blok heeft na afloop van de wekelijkse ministerraad aangegeven dat hij het belangrijk vind dat er weer ambassadeurs zijn benoemd. "We hebben veel met elkaar te bespreken" aldus Blok. Als voorbeelden noemt hij onderlinge economische betrekkingen, veiligheid en terrorismebestrijding. "Er zijn ook onderwerpen waarover we discussies met elkaar hebben. Dat kan je nu ook weer op gelijkwaardige basis doen, omdat je weer allebei een ambassadeur hebt."

Banden met Europa herstellen

Turkije heeft al een aantal keer te kennen gegeven de banden met Europa weer aan te willen halen. Een van de redenen hierachter is dat de relatie met de VS nog verder verslechterd. Dit is sinds Donald Trump tot president is verkozen. Turkije zou in de toekomst ook weer graag toe willen treden tot de Europese Unie.