05 januari 2019
Terug

Aphrodisias

Dichtbij de plaats Geyre, in de provincie Aydin in Turkije, zo’n 230 kilometer van Izmir, ligt Aphrodisias de stad van Aphrodite. De stad behoort nu tot het huidige Turkije. Eerder was het een stad in Carië. Dit historische plaatsje staat sinds 2017 op de Unesco- Werelderfgoedlijst. Aphrodisias en Efese behoren samen tot één van de best bewaarde historische steden van Turkije. 

Verlaten

De stad is sinds de 14e eeuw verlaten. Professor Kenan Erim is in 1961 hier begonnen met opgravingen. Na zijn overlijden is de professor zelfs bij zijn opgravingen dichtbij begraven. 

De stad ligt op vruchtbare grond en is vernoemd naar de Griekse godin van de liefde; Aphrodite. Er wordt ook wel gezegd door Suda dat de stad, voordat deze Aphrodisias genoemd werd, drie andere namen heeft gehad namelijk; Lelegonpolis, Megale Polisen en Ninoë. Later in de christelijke tijden werd de stad van het kruis 'Stauropolis' genoemd. Van de stad werd in de Romeinse periode goed geprofiteerd vanwege het vele marmer. Ze hadden de stad dichtbij een marmergroeve gebouwd, dit marmer is later ook bekend geworden in de Romeinse wereld. Niet alleen het marmer deed het goed, maar ook de wol en katoen waren hier erg bekend.

Kern

De tempel van de Aphrodite was de kern van de stad. Door vele aardbevingen is er veel schade ontstaan, daarna zijn er 14 zuilen weer opgebouwd. Dichtbij de tempel hebben ze door opgravingen in 1990 ook delen van de Tetrapylon gevonden. Met deze opgravingen hebben ze weer een toegangspoort gebouwd van vier groepen met elk vier kolommen. Ook hebben ze nog een goed bewaard stadion gevonden met zo’n 30.000 zitplaatsen. 

Ben je geïnteresseerd in dit stukje historie dan kan je in het lokale museum  een verzameling zien van oude beelden uit de stad Aphrodisias zoals: reliëfs van Sebasteions en ruiterstandbeelden van Troilus. Het museum is geopend van 08.00 tot 17:00 en is gesloten op maandag.

Meteen boeken? Vraag dan eerst uw evisum aan.