Atatürk, wel of geen Turkse geschiedenis?
Een opschoning van het onderwijscurriculum voor het lager en middelbaar onderwijs kan zo maar eens grote veranderingen brengen in de geschiedenis van Turkije.
Nieuw curriculumvoorstel
Onderwijsminister, Ismet Yilmaz, heeft een nieuw curriculumvoorstel gepresenteerd voor het lager en het middelbaar onderwijs. Dit voorstel heeft nogal voor wat opschudding gezorgd. In dit voorstel worden een aantal opmerkelijke aanpassingen gedaan in het verplichte vakkenpakket, zoals het aantal uren voor het vak filosofie halveren. Ook wordt er een voorstel gedaan om verplichte colleges door te voeren over de coup van 15 juli 2016. Wat nog het meest opvalt, is dat de Turkse vader des vaderlands Mustafa Kemal Atatürk bijna niet meer voor lijkt te komen in de lesstof.
Nationale waarden
Het ministerie van Onderwijs vindt dat het nieuwe onderwijssysteem eigenlijk de nationale waarden van de Turkse staat zou moeten vertegenwoordigen. Dit voorstel is er nog niet helemaal door. De Turken kunnen tot 10 februari hun kritiek uiten over dit voorstel op een speciaal hiervoor aangestelde website. Ismet Yilmaz heeft aangegeven weinig aan zijn voorstel te willen veranderen daar hij dit ook helemaal niet nodig vindt. “Het nieuwe programma dekt de culturele, sociale en morele geschiedenis van Turkije in de vorm van nationaal en moreel onderwijs” verkondigt Yilmaz aan de Turkse krant Hurriyet.
Geschiedenis geschrapt
Normaal gesproken zijn de wijzingen van het onderwijscurriculum nooit heel spectaculair. In 2008 is de Armeense taal toegevoegd aan het pakket, dat stelde niet veel voor. Maar dat er wordt voorgesteld om een verplichte college over de mislukte coup door te voeren wordt niet echt in dank afgenomen. Ook zijn de meeste Turken niet blij met de minimale informatie over
Atatürk. “In het voorstel worden onze waarden, en vooral die van Atatürk, gepasseerd” aldus onderminister Yusuf Tekin. Het lijkt er namelijk op dat er hele passages over Atatürk worden verwijderd uit de geschiedenislessen.
Atatürk
Er wordt niet meer gesproken over welke rol Atatürk had tijdens de Eerste Wereldoorlog of de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Er wordt nu alleen nog maar gesproken over Atatürk als persoon. Ayse Gülsün Bilgehan van de Republikeinse Volkspartij (de grootste oppositiepartij) zegt tijdens een ingelaste persconferentie het volgende; “Sommige onderdelen van de geschiedenis kunnen blijkbaar geschrapt worden.” De manier waarop Atatürk tegenover secularisme stond wordt ook niet meer besproken.
Scheiding van kerk en staat
Niet alleen de geschiedenis van Atatürk wordt geschrapt maar dus ook het secularisme. Secularisme is de scheiding van kerk en staat. Nu wordt secularisme in het bijvak ‘Religie, Moraliteit en Waarden’ benoemd onder het kopje ‘geloofsproblemen’, naast het onderwerp ‘satanisme’. Als dit nieuwe voorstel wordt goedgekeurd gaat deze in het nieuwe schooljaar van 2017 (september) in.