05 mei 2019
Terug

Bewoners ontdekken 11 miljoen jaar oude fossielen in het oosten van Turkije

Fossielen welke behoren tot mosselschelpen en slakken waarvan wordt aangenomen dat ze miljoenen jaren oud zijn, zijn ontdekt in de provincie Mus wat in het oosten ligt van Turkije.

Yedikavak

Inwoners van het dorp Yedikavak, op 10 kilometer afstand van het centrum van Varto, vonden de fossielen die werden blootgelegd nadat de sneeuw in de regio begon te smelten door de stijgende temperaturen.

Een team van onderzoekers van Mus Alparslan Universiteit (MSÜ) is naar het gebied gegaan. welke 650 meter boven de zeespiegel ligt, nadat de lokale bevolking hen op de hoogte had gebracht van hun bijzondere vondst. 

 

Midden Mioceen

Uit het eerste onderzoek is gebleken dat de fossielen tot het Midden Mioceen periode behoorden en dat ze afkomstig waren van het Acisu meer dat ooit het gebied van de huidige Mus vlakte tot de provincie Van. 

 

Zeer belangrijke vondst

Toonaangevend Geomorfoloog, Iskender Dölek, heeft laten weten aan Anadolu Agency dat ze via koolstoftesten en paleontologische leeftijdsbepalingsmethoden hebben ontdekt dat de fossielen zo’n 11 miljoen jaar oud zijn. Daarnaast vertelde hij dat deze ontdekking zeer belangrijk is voor de geschiedenis van de Anatolische geologie. 

Microfossielen

Dölek vertelde dat er naast de mosselschelp en slakken fossielen ook een aantal microfossielen zitten. Hij zei daarbij dat die belangrijk zijn "in termen van paleopedologische en paleo-geomorfologische omstandigheden in de regio."

Toeristen

Ze hopen met behulp van de nieuwe bevindingen toeristen naar deze regio te trekken. Dit omdat de mensen recentelijk meer naar de natuurlijke omgevingen trokken dan naar toeristische bestemmingen. "We verwachten mensen die van avonturen en de natuur houden, een reis willen maken ontdekking om deze plaats te komen bekijken. "