26 juni 2018
Terug

Dat wordt smullen met deze typische Turkse gerechten

De Turkse keuken heeft heel veel lekkere gerechten te bieden, en is een van de meest veelzijdige keukens ter wereld, na de Chinese en de Franse keuken. De Turkse gerechten zijn veelal gebaseerd op groenten, gegrild vlees, vers fruit en talloze salades. Wat een echte Turkse gewoonte is, is dat ze bij de meeste gerechten yoghurt en sauzen serveren. Dat is echt iets typisch Turks. In Turkije maken ze hun gerechten vaak door het gebruiken van een houtoven, ook weer typisch Turks. De Turkse gerechten die we hier in Nederland kennen worden altijd iets anders gemaakt als in Turkije zelf. Des te meer reden om een bezoekje aan Turkije te brengen.

Dolma's

Dolma’s of Sarma zijn opgerolde wijnbladeren gevuld met gekruide rijst, gehakt en soms worden hier ook groenten aan toegevoegd. De betekenis van deze naam betekent letterlijk “gevuld”.  Dus dit kunnen wijnbladeren zijn, maar dit kan ook een courgette, aubergine, paprika of druivenblad zijn. De wijnbladeren zijn in de ‘gewone’ winkels bijna niet te verkrijgen, deze kunt u dus het beste kopen bij een Turkse winkel. 

Lahmacun

Lahmacun is een Turkse pizza met een zachte deeg bodem bedekt met een kruidig gehaktmengsel. Deze maakt u dus niet in de oven, want dan wordt de pizza keihard en dat is nu juist niet de bedoeling. De bedoeling is dat de pizza na het bakken nog op te rollen is. In Turkije bakken ze de Turkse pizza in een ‘silex’. Dat is een contactgrill waardoor beide zijden even snel gaar worden. Heeft u dit niet, dan voldoet een hapjespan of een pizzapan ook. De originele Turkse pizza wordt alleen belegd met gemengde sla. Maar u kunt er natuurlijk van alles op doen zoals; döner kebab, knoflooksaus en kaas.

Börek

Turkse Börek is een bladerdeeg gerecht gevuld met bijvoorbeeld kaas, groenten of gehakt. Dit wordt gegeten als hoofdgerecht, maar ook wel eens als snack tussendoor. Bent u handig in de keuken? Dan kunt u zelf de deeg maken, maar u kunt ook filodeeg of Yufka gebruiken welke u kunt kopen bij een Turkse winkel. De Börek is in verschillende vormen te maken bijvoorbeeld als een soort lasagne (laagjes mengsel en filodeeg) maar ook wel in rolletjes of in de vorm van een slakkenhuis. Een tip: Börek smaakt heerlijk met wat crème fraîche.

Baklava

Dit heerlijke zoete nagerechtje is enorm populair in Turkije. Ook dit gerechtje is weer gemaakt van deeg maar dan met een zoet mengsel van walnoten en siroop. Hier wordt filodeeg het meest voor gebruikt, maar zelfgemaakte deeg is eigenlijk wel het lekkerst. Het gaat dan om heel veel laagjes deeg met het walnotenmengsel er tussen. Deze lekkernij wordt altijd in een ruitvorm gesneden.

Kebab

Kebab is eigenlijk meer een overkoepelende naam voor verschillende soorten gekruid vlees welke op verschillende manieren zijn bereid. Zo is er Döner Kebab (gebraden aan het spit en voor ons het meest bekend), Adana Kebab (gehakt aan het spit), Iskender kebab (kebab met tomatensaus op stukjes pitabrood) en Shish Kebab (wordt aan een spiesje geregen en geserveerd.)

Cacik

Cacik is vergelijkbaar met de Griekse Tzatziki. Zo simpel te maken, maar deze simpele saus maakt een gerecht wel echt af. De Turken eten dit als bijgerecht naast bijvoorbeeld Köfte, gepofte aardappels uit de oven of bij vers gebakken ovenbroodjes. Het is een mengsel van Turkse yoghurt welke ook weer te verkrijgen is in de Turkse winkel, knoflook, komkommer en wat dille. Een lekker fris bijgerechtje dus!

Köfte

Köfte betekent letterlijk vleesbal. Het zijn dan ook Turkse gekruide gehaktballetjes, vaak in een sausje van tomaat. Ze worden dan vooraf gebakken, gestoofd of gekookt voordat ze in de saus gelegd worden. Ze worden ook wel eens gegeten in een pitabroodje met Cacik of lekker naast een stuk Turks brood. 

Humus

Een dip van kikkererwten, veel kruiden en tahin. Dit is vooral een heel gezond bijgerechtje en niet alleen dat, maar het is ook nog eens heel lekker. Ze eten het voornamelijk met verschillende soorten rauwkost zoals wortel, komkommer en paprika. Maar het kan ook heel goed door een salade heen. 

Pilav

Pilav is eigenlijk gewoon Turkse rijst en echt een typisch Turks gerecht. De Turken eten dit gerecht zelfs meerdere keren per week en dat komt omdat het bijna overal bij past. Pilav lijkt niet op de Nederlandse rijst. De Turkse variant is namelijk van zichzelf al lekker romig en heeft een licht plakkerige structuur dus op zichzelf al heel smakelijk zodat je er nog weinig aan toe hoeft te voegen. 

Pide Ekmek

Last but not least, het Turkse brood welke bij elke maaltijd geserveerd wordt, als ontbijt, als lunch of als bijgerecht bij het diner. Een enkele uitzondering daargelaten, ze eten het alleen niet bij spaghetti of pizza. In Turkije is het Turks brood vaak langwerpig, terwijl deze in Nederland vaak rond is. Het Turkse brood is werkelijk op elke hoek van de straat wel te verkrijgen in Turkije.

Ook graag eens een typisch Turks gerecht proeven? Vraag dan hier uw e-visum aan voor Turkije