18 juli 2017
Terug

De oude stad Dara een nieuwe populaire trekpleister?

Dara, vlakbij Mardin, bezit een 1400 jaar oude galerijgraf en was eind mei voor het eerst voor toeristen te bezoeken. Dara was één van de meest belangrijke en meest bevolkte steden in Boven-Mesopotamië.

Opgravingen

Tijdens de opgravingen werden er verschillende voorwerpen gevonden uit de oudheid. Volgens Alaaddin Aydin (provinciaal directeur Cultuur en Toerisme) stammen deze voorwerpen uit de 6e en 7e eeuw. Het galerijgraf werd in die tijd gebruikt. Er zijn onder andere waterkommen, olielampen en botten gevonden. “In die tijd werd aangenomen dat deze lampen de zielen in hun reis naar de hemel zou begeleiden, daarom had elk graf een eigen lamp” aldus Aydin. “Het graf waarvan gezegd wordt dat profeet Ezekiel leven gaf aan gestorven zielen, werd gebouwd door het Byzantijnse Rijk in 591 en gewijd aan degenen die vermoord werden door de Perzische Sassaniden in 573 in de Byzantijns-Sassanidische Oorlog.”

1986

In 1986 zijn ze gestart met de opgravingen van de ruïnes. Pas jaren later, in 2010, werd het galarijgraf blootgelegd. Dit wordt ook wel het necropolisgebied genoemd. In de 6e eeuw werd de stad gebruikt als Romeins fort. Ook is deze stad bekend van de Slag bij Dara. Dara werd ook getroffen door verscheidene oorlogen en werd gebruikt als begraafplaats. Nu is het een opkomende toeristische trekpleister aan het worden. Aydin wil iedereen uitnodigen om deze indrukwekkende stad te komen bezoeken en terug te gaan in de Romeinse tijd.