01 juli 2017
Terug

De Turkse zwarte roos

Elk jaar weer reizen er mensen af naar Halfeti in Turkije, speciaal voor deze zeldzame zwarte roos. Ook wel ‘Arabische schoonheid’ of ‘Arabische bruid genoemd. Deze roos wordt met uitsterven bedreigd. En daar proberen de Turken een stokje voor te steken, namelijk door deze roos te kweken in serres.

Bekendheid 

Deze prachtige roos staat uiteraard bekend om zijn kleur maar ook om zijn overweldigende zoete geur. De kleur ontstaat door de ongewone bodemgesteldheid van Halfeti. In de lente gaat de roos bloeien, en is dan nog niet zwart, deze is dan nog donkerrood en wanneer de zomer zijn intrede doet worden de rozen geleidelijk aan zwart.

Birecik dam

Hoe kan het dat de roos met uitsterven bedreigd wordt? Dit is gekomen door de bouw van de Birecik dam. Daardoor is een groot deel van Halfeti onder water komen te staan. Door serres te bouwen en de bloemen daar te kweken zorgen ze er voor dat deze niet daadwerkelijk uitsterft. Met dit project willen ze de roos zelfs kweken voor de verkoop op industriële schaal. Tegenwoordig zijn ze zo ver met de technologie dat computers alles bij kunnen houden wat de roos betreft bijvoorbeeld: bemesting, schaduw, ventilatie, bemesting, verwarming, irrigatie, en de luchtvochtigheid. Zo kunnen ze de rozen goed in de gaten houden en de groei hiervan optimaliseren. 

TAGEM

TAGEM is het Turkse bedrijf wat dit nieuwe project zal gaan leiden. Serhan Isikan is voorzitter van TAGEM. Hij geeft aan dat ze gebruik zullen maken van de allernieuwste technieken. Hij wil er alles aan doen om de roos te kunnen behouden. “We willen de bloem ook kruisen met andere rode en donkerrode rozen. Dankzij mutatie kunnen we een nieuw type zwarte roos creëren met betere kwaliteiten dan de bestaande soort. Het doel is van een nieuwe soort te cultiveren die geschikt is voor de binnen- en buitenteelt” aldus Isikan.

Export

Inmiddels is er veel vraag naar de roos. Niet alleen in Turkije maar ook in het buitenland. “Ons project zal in twee fases verlopen. Tijdens de eerste fase zal dankzij kruisbestuiving een nieuwe soort Halfeti roos gecreëerd worden, hierna gaan we via bestraling een veelheid aan nieuwe variëteiten creëren,” aldus Isikan.

Verandering

Isikan geeft aan dat hij wil dat de roos het hele jaar zal bloeien, in plaats van alleen in de lente en in de herfst. Hij wil proberen om dit te veranderen. Hij zegt hier het volgende over; “Een van onze objectieven is om een nieuwe roos te introduceren, die heel het jaar kan bloeien, en zowel binnen als buiten gecultiveerd kan worden. Deze nieuwe variëteit moet ook geschikt zijn voor de commerciële bloementeelt in serres. In het buitenland bestaat een grote vraag naar zwarte rozen, maar we kunnen nog geen bestellingen aannemen tot het project voltooid is.

Binnenkort de zwarte roos bewonderen in Halfeti? Vraag online je visum aan!