07 september 2017
Terug

Duiken in Turkije

In Turkije kun je veel verschillende watersporten doen. Maar je kunt er ook heel goed duiken. Turkije beschikt namelijk over de meest spectaculaire duikplekken met prachtige riffen, grotten en oude scheepswrakken. Niet alleen heb je ongeveer 30 meter zicht maar het water is er ook lekker warm en er is weinig stroming. Maar wat zijn nou de beste plekken om te kunnen duiken in Turkije? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

Side

Side is een oude havenstad van Turkije. Wanneer je naar Turkije gaat is Side een absolute must see. Side staat namelijk bekend om zijn eeuwenoude ruïnes en monumenten zoals de Apollo tempel en de oude stadsmuur. Maar duiken kun je hier ook. Side heeft zijn eigen duikcentrum namelijk; Side Azura duikcentrum. Hier geven ze cursussen zodat je goed voorbereid de zee in gaat. Tijdens het duiken kun je zomaar een Angelshark, grote schildpadden, barracuda’s en zeenaaktslakken tegenkomen. Het maakt niet uit hoe vaak je duikt, geen enkele dag is hetzelfde in de zee.

Fethiye

Het landschap aan de kust van Fethiye is werkelijk beeldschoon met prachtige bergen en een schitterende fel blauwe zee. Maar niet alleen boven water is het er prachtig, onder water valt ook veel te bewonderen zoals verschillende soorten en maten riffen, grotten, baaien, muren en onderwatertunnels. Een van de meeste populaire duikplekken in Fethiye is Dalyan Bay. Hier zul je namelijk de meest verschillende soorten vissen tegenkomen. Deze duikplek is ideaal voor beginners vanwege een zeer minimale stroming.

Marmaris

Als je van duikplekken houdt met een archeologisch verleden dan ben je in Marmaris echt op je plek. Een van de beste duikplekken is Kadirga Rock. Deze staat bekend om de gigantische rots welke 15 meter boven de zee uitsteekt. Wat je hier veel kunt vinden zijn aardewerk en ankers uit de oudheid waar de vissen in kunnen schuilen. Deze zijn door de jaren heen heel goed bewaard gebleven en dus de moeite waard om te bekijken.

Kas

Als je aan de Turken vraagt wat de beste plek om te duiken is, zullen ze alleen Kas zeggen. Dat komt omdat Kas veel bereikbare en prachtige duikplekken bezit. In Kas ligt ook het wrak van een Dakota vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Duiken op deze plek is een zeer intrigerende ervaring. Vissen die hier vaak tegen zilt komen zijn tandbaarzen, karetschildpadden en roggen.

Bodrum

Nog zo’n prachtige plaats waar je tijdens het duiken veel potten uit de oudheid tegenkomt welke al 3000 jaar oud zijn. Ze noemen dit ook wel de ‘amfora velden’. De reden waarom deze potten op de bodem van de zee liggen is dat ze deze gebruikten om goederen aan boord te dragen van het schip, en dit ging wel eens mis. Deze zijn helaas niet allemaal intact meer, maar toch erg mooi op te zien. Ook hier is weer een lichte stroming en zul je veel grote vissen tegenkomen.

Gallipoli

Gallipoli is een schiereiland in Turkije. Door het grote aantal scheepswrakken trekt dit jaarlijks heel veel duikers aan. De Slag om Gallipoli vond in 1915 plaats. De Fransen en de Britten deden een poging om Istanbul te veroveren en de zeeroute naar Rusland veilig te stellen maar dit mislukte. Helaas zijn er destijds wel veel slachtoffers gevallen en hierdoor ook scheepswrakken. Tot op heden zijn er 216 scheepswrakken geïdentificeerd waaronder landingsvaartuigen en oorlogsschepen. Ze zijn niet allemaal toegankelijk voor duikers, maar de meeste zijn wel te bezichtigen. 

Binnenkort duiken in Turkije? Vergeet je visum niet aan te vragen!