07 februari 2018
Terug

Een wandelvakantie in Turkije

Turkije staat bekend om de luxe all-inclusive strand vakanties. Maar Turkije heeft zoveel meer te bieden dan dat! Ga bijvoorbeeld eens op wandelvakantie in Turkije!

Turkey’s Cultural Routes 

Kate Clow, de vrouw die de beroemde Lycische Wandelroute heeft bedacht, is nu bezig met het uitzetten van nieuwe wandelroutes in Turkije. Tot nu toe heeft dit tot 12 grote wandelroutes geleid. Deze nieuwe wandelroutes worden ook wel Turkey’s Cultural Routes genoemd.

Deze routes kunnen beter niet bewandeld worden door beginners. Dat komt omdat je er weinig tot geen verblijven zult tegen komen onderweg en je dus met volledige bepakking of met een pakezel moet lopen. Gelukkig hebben de meeste van deze routes inmiddels een geprinte gids, want de markering van de routes zijn niet altijd even duidelijk en kan hier en daar ontbreken. Dan komt de gids dus goed van pas, maar de routes zijn ook te volgen met GPS-tracks. In Turkije hebben ze namelijk geen topografische kaarten voor wandelaars.

Bijzondere wandelroutes in Turkije

Turkije heeft een prachtige natuur en zoveel verschillende soorten landschappen, maar waar kun je het beste wandelen? Wij hebben de meest bijzondere wandelroutes op een rijtje gezet:

Independence Route

Deze route heet ook wel de onafhankelijkheidsroute vanwege de oorlog die er voor gezorgd heeft dat Turkije onafhankelijk werd. Vrijwilligers en veroordeelden hebben aan het einde van de 19e een onverharde weg gebouwd zodat er allerlei soorten wapens vervoerd konden worden. Maar tegenwoordig is het een prachtige wandelroute. Je wandelt dan van Inebolu naar Kastamonu in 105 kilometer. Tussendoor zul je geen verblijfplaatsen tegenkomen dus dien je in een tent te slapen. 

Kaçkar Mountains Trails

In het Pontisch gebergte liggen de Kaçkar bergen. De hoogste berg hiervan is de Kaçkar Dagi. Deze heeft een hoogte van 3.937 meter.  De kust van de Zwarte Zee ligt hier vlakbij en loopt langs het Kaçkargebergte. Het grootste gedeelte hiervan ligt middenin een Nationaal Park. Je kunt kiezen uit een korte wandelroutes van drie dagen, of een langere wandelroutes van zes dagen. De meeste mensen kiezen voor de route waarbij je naar de top van de Kaçkar  klimt.

Lycian Way

De meest bekende en populaire wandelroute van Turkije is toch wel de ‘Lycian Way’, ook wel de Likya Yolu. Deze wandelroute heeft een lengte van maar liefst 509 kilometer en bestaat voornamelijk uit oude wandelpaden. De wandelroute start in Olu Deniz en eindigt in Hisarcandir. Deze route kun je in 25 dagen lopen, maar je kunt de route ook in delen lopen namelijk; de East Lycian Way en de West Lycian Way.

St. Paul Trail 

Apostel Paulus liep zo’n 2000 jaar geleden zijn eerste missreis langs deze route, daar heeft deze route zijn naam aan te danken. Tijdens het bewandelen van deze route kom je verschillende archeologische vindplaatsen welke je doet denken aan die tijd. Het is een route dwarsdoor ongerepte gebieden, machtige meren, hoge bergtoppen, gezellige dorpjes en oude steden.  Ook deze route was een initiatief van Kate Clow. Je begint bij Perge en Aspendos over oude wandelpaden door het Taurusgebergte naar Yalvaç.

Abraham Trail

Deze route is vernoemd naar de profeet Abraham en ligt in het Midden-Oosten. Momenteel is het een route van 400 kilometer, echter de route is nog niet helemaal af. Het middelpunt van de Abraham Traun is Sanliurfa wat ook wel wordt gezien als de geboorteplaats van de profeet Abraham, vandaar dat deze route naar hem genoemd is.

Sultan’s Trail

Wederom een route welke vernoemd is naar een belangrijk persoon uit de oudheid. Deze route zou de sultan van het Ottomaanse Rijk, Süleyman Kanuni, hebben gelopen. Dit is een lange afstand route die je vanuit Wenen naar Istanbul brengt met een lengte van maar liefst 2100 kilometer. Het Turkse gedeelte van deze route is 330 kilometer lang en begint in Edirne. Je komt uiteindelijk uit bij de graftombe van Süleyman Kanuni welke in de tuin ligt van de Süleymaniye moskee in Istanbul.

Carian Trail

Een lange afstand route van 800 kilometer over eeuwenoude handelsroutes en herderspaden zonder steile klimmen maar wel stenig met af en toe wat prikkelstruiken. De route is goed gemarkeerd maar het is aan te raden om het Carian Train boek aan te schaffen voor de juiste routebeschrijvingen. Er wordt momenteel gebouwd aan verschillende hotels en pensions op de route om te kunnen overnachten. Echter, op de beschreven routes is het niet nodig om in een tent te kamperen. Deze zijn te doen zonder te hoeven overnachten.

Via Egnatia

Deze Romeinse weg werd rond het jaar 146 voor Christus aangelegd en is genoemd naar de proconsul van Macedonia namelijk: Gaius Ignatius. Ignatius is dan ook degene die opdracht heeft gegeven om deze weg aan te leggen. In die tijd liep deze route door Illyrië, Macedonia en Thracia. Tegenwoordig heten deze landen Albanië, Griekenland, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Door het aanleggen van deze weg werden de Romeinse kolonies aan de oostkust van de Adriatische Zee verbonden met de Balkan.

Hittite Trail

Deze route is vernoemd naar het oude Rijk van de Hettieten welke veel oude wegen bevat. De route bestaat uit 17 verschillende wandelroutes welke een totale lengte van 236 kilometer hebben. Naast de wandelroute zijn er ook zes geweldige mountainbike routes met een totale lengte van 406 kilometer. Zo kun je wandelen afwisselen met mountainbiken.

Phrygian Way

Een lange afstand route van 506 kilometer lang. Deze route mondt zich uit in drie vertakkingen bij Yazilikaya en Midden-Turkije. Tijdens het bewandelen van deze route waan je je echt in de oudheid van Turkije want langs de Phrygian Way kom je langs vele tastbare overblijfselen van de Frygische cultuur zoals graftombes, tempels en met geschriften en symbolen versierde rotswanden. 

Ook graag wandelen in Turkije, dan moet u van te voren een e-visum aanvragen.