09 maart 2018
Terug

Ergste droogte sinds 1973 in Turkije

In 2017 heeft Turkije de ergste droogte moeten doorstaan in 44 jaar tijd. Deze droogte is ontstaan doordat er gewoonweg te weinig regen is gevallen. De Minister van Water en Bosbouw, Professor Dr. Veysel Eroglu, heeft dit de laatste week van december 2017 laten weten in zijn jaarverslag. Dit jaarverslag heeft hij ook gedeeld op het Lütfi Kirdar Internationale Conventie- en Exhibitiecentrum in Istanbul.

“Turkije ligt in een semi-dor gebied en heeft relatief weinig waterlichamen. Daarbovenop is de regenval aanzienlijk gedaald,” aldus Eroglu. Ook zegt hij dat de overheidsinstanties voldoende water heeft gehad in 2017 vanwege de dammen van het land.  “Het droogste jaar van de laatste 44 jaar. Tijdens de zomermaanden, wanneer water het hardst nodig is, is er geen regen. Dit is de reden waarom we tijdens de winter- en lentemaanden water moeten verzamelen. Het water wordt tijdens de zomermaanden gebruikt omdat er geen irrigatie plaatsvindt tijdens de winter. Tijdens de zomer gebruiken mensen meer water. Dit is waarom we dammen bouwen, zodat we het (regen)water kunnen verzamelen,” aldus Veysel Eroglu.

Investering 

In de afgelopen vijftien jaar heeft het Ministerie van Bosbouw 158 miljard Turkse Lira (omgerekend zo’n 36 miljard euro) gestoken in nieuwe investeringen. Dit heeft er voor gezorgd dat er meer dan 7.200 nieuwe faciliteiten konden worden gebouwd waaronder 413 hydro-elektriciteitscentrales. Ook werden er vorig jaar 184 irrigatiefaciliteiten, 147 faciliteiten welke overstromingen moeten tegengaan, 111 dammen, 38 kunstmatige vijvers, 14 groepen van bebossingsgebieden en twee meteorologiefaciliteiten gebouwd. 

Zekerheid tot 2071

Volgens het ministerie zal er dankzij de Melendam genoeg watervoorraad zijn om de provincie Istanbul tot 2071 van water te kunnen voorzien. “Zelfs als er een droogte voor de komende 2 jaar zou zijn, zal er geen watertekort zijn in Istanbul,” aldus Eroglu.

Volgens Eroglu bedraagt de capaciteit van de Melendam 1,77 miljard kubieke meter per jaar. Deze dam ligt in het Kocaalidistrict van de noordwestelijke provincie Sakarya wat dichtbij Istanbul ligt. 

Jaarlijks ligt het watergebruik van Istanbul rond een miljard kubieke meter blijkt uit een onderzoek van de Melendam tijdens de constructie hiervan in augustus 2017.