16 februari 2016
Terug

Handige en leuke weetjes over Turkije

Wist u dat…

Sinterklaas, ook wel Sint Nicolaas genaamd, helemaal niet geboren is in Spanje maar uit Turkije komt? Hij is namelijk geboren te Demre wat in de provincie Antalya ligt. Volgens de legende heeft Sinterklaas toentertijd drie dochters van een arme koopman een bruidsschat cadeau gegeven. Hierdoor is dan ook pakjesavond ontstaan.

Wist u dat…

De Turken voor het eerst koffie dronken? De Ottomanen presenteerden in 1453 voor het eerst koffie in Istanbul. Waar ze ook het eerste koffiehuis geopend hebben, echter dit gebeurde pas 20 jaar nadat ze de koffie geïntroduceerd hadden. 

Wist u dat…

Het een Turkse man was die voor het eerst kon vliegen met vleugels? In de zeventiende eeuw vloog deze man over de Bosporus. De Bosporus is een zeestraat die Istanbul opsplitst in het Europese en het Aziatische gedeelte. De vlucht duurde helaas niet lang waardoor de man al gauw neerstortte.

Wist u dat…

Tulpen officieel uit Turkije komen? Als u aan Nederland denkt, denkt u waarschijnlijk aan tulpen en klompen. Maar tulpen zijn dus helemaal geen typisch Nederlands product, al wordt dit wel altijd gedacht. Een ambassadeur heeft de tulpen in 1554 van het rijk Suyleman naar Wenen geëxporteerd.


Wist u dat…

De criminaliteit in Turkije veel minder is dan in de meeste andere landen? En zelfs een stuk minder als in Nederland! Turkije is een Islamitisch land, waardoor mensen meteen het idee krijgen dat er dan meer criminaliteit zal zijn. Maar niets is minder waar, de Islamieten in Turkije houden zich namelijk strikt aan de Koran. Hierin staat bijvoorbeeld dat diefstal en andere soorten criminaliteit niet geoorloofd is. U kunt ’s avonds dan ook met een gerust hart over straat lopen. Houd wel altijd uw spullen in de gaten, dit geldt voor elk land.

Wist u dat…

Turkije een heel toeristisch land is? Turkije staat namelijk bij veel mensen als vakantieland toch wel op hoog op het verlanglijstje. Jaarlijks bezoeken er meer dan 12 miljoen reizigers het land. Dan moet Turkije wel echt heel populair zijn! Uiteraard zal het land op bepaalde gevaarlijke plekken nu wat minder bezocht worden naar de aanslagen. Maar de toeristische plaatsen zijn nog steeds veilig om te bezoeken.

Wist u dat…

Turkije 783.562 vierkante kilometer groot is? Turkije is opgedeeld in twee continenten, namelijk Azië en Europa. Het grootste deel van Turkije ligt in Europa. Turkije telt zo’n 80 miljoen inwoners, verdeeld over 81 provincies welke weer onderverdeeld zijn in 923 districten.


Wist u dat… 

Turkije de eerste overdekte bazaar ter wereld heeft gebouwd? Deze is te vinden in Istanbul en is gebouwd in 1461. Dit is echt een enorme bazaar met een oppervlakte van om en nabij 20.000 m2. Hier zijn meer dan 4500 winkeltjes te vinden. Wanneer u op vakantie gaat naar Turkije, is dit echt een aanrader.


Wist u dat… 

Turkije ook wel Klein Azië en Anatolië werd genoemd? Klein Azië vanwege het kleine gedeelte waar Turkije op ligt. Anatolië betekent ‘land van de moederzon’. Sinds de hervormingen van Atatürk heet dit land Turkije.