28 augustus 2018
Terug

Internationale onderscheiding voor Het Vanmeer in Turkije

Onderscheiding

Zo’n eco-label wordt toegekend op basis van de huidige toegangs- en veiligheidsnormen. Het Vanmeer, wat in de oostelijke provincie Van ligt, is het grootste meer van heel Turkije met een watervlakte oppervlakte van 3.700 kilometer, lengte van 120 kilometer, breedte van 80 kilometer en een diepte van 457 meter.

Blauwe Vlag

Deze internationale onderscheiding wordt ook wel ‘De Blauwe Vlag’ genoemd. De Blauwe Vlag wordt uitgereikt aan stranden die veilig en hygiënisch verklaard zijn. Deze is een jaar geldig, en daarna wordt er steeds opnieuw onderzoek naar gedaan of het strand nog steeds aan de eisen van de Blauwe Vlag voldoen. Deze internationale toekenning wordt gegeven door de FEE (Foundation for Environmental Education)

Geattesteerde stranden

Op 14 mei heeft het ministerie van Milieu en Verstedelijking verklaard dat Turkije op de derde plek staat met in totaal 459 geattesteerde stranden. En dan te bedenken dat Turkije in 2002 maar 40 geattesteerde stranden had.  

Sodameer

Een andere naam voor het Vanmeer is ook wel ‘sodameer’. Dat heeft te maken met het feit dat een sodameer op natuurlijke wijze gevormd wordt op een vulkanische bodem. Vissers wassen er zelfs hun kleding in, want soda wordt gebruikt bij productie van bleekmiddel en waspoeder omdat het een verhelderende werking heeft.

Zwemmende katten

Er zwemmen zelfs dieren in het Vanmeer namelijk; pluizige witte zwemmende katten. Deze katten hebben vaak een blauw oog en een groen oog en afgezien van de normale huiskat houden deze katten wel van zwemmen. Dit ras heeft dan ook een hele toepasselijke naam; de Turkse Van of de Turkse kat.

De vier eilanden in het Vanmeer

Kus, Akdamar, Adir en Carpanak zijn die vier eilanden welke in het Vanmeer liggen. Op het eiland Kus wonen geen mensen meer. Heel vroeger stond er een klein Armeens klooster waarvan de ruïnes nu nog steeds te bezoeken zijn. In Akdamar ligt de bekende Armeense kathedraal, ook wel de Kerk van het Heilige Kruis. Adir wordt ook wel het Lim eiland genoemd met een Armeense begraafplaats. Carpanak is ook weer een eiland zonder inwoners, maar wel met het Armeense klooster Ktuts welke ook nog steeds te bezichtigen is. 

 

Het Vanmeer bezoeken? Vergeet niet uw visum aan te vragen.