21 mei 2019
Terug

Mysterieuze bron van methaangas veroorzaakt vuurspuwende berg in Turkije

Deze mysterieuze bron van methaangas is gevonden in een bergformatie in het zuidwesten van Turkije. Maar deze vuurspuwende bergen komen niet alleen in Turkije voor, maar over de hele wereld. In meer dan 20 landen zijn deze bronnen ontdekt.

‘Vlammen van Chimaera’

Deze bronnen worden ook wel ‘vlammen van Chimaera’ genoemd. Het vuur dat uit de Chimaera Berg in het Yanartas Nationaal Park komt wordt gevoed door methaangas wat diep in het aardoppervlak gelokaliseerd is.

In tegenstelling tot het meeste methaangas dat normaal gesproken afkomstig is van organisch materiaal zoals vergane planten, algen en dieren, zoals fossiele brandstoffen, komt dit gas vanuit ene chemische reactie in de rotsen zelf, volgens de wetenschappers.

2014

Giuseppe Etiope, een lid van een groep internationale wetenschappers welke de oorsprong van de Chimaera vlammen in 2014 heeft helpen ontdekken, vertelde het volgende aan de New York Times dat zij: “deze ongebruikelijke soorten methaan op vele sites hebben ontdekt” en geeft aan dat het niet om een zeldzaam verschijnsel gaat. 

Abiotisch methaan, het gas van de Chimaera vlammen, is het resultaat van een chemische reactie welke optreed tussen water en rotsen, vele meters onder het aardoppervlak. Dit is gebleken uit een studie van het team van wetenschappers.

Abiotisch methaan

Hoewel het niet zeldzaam is, blijft abiotisch methaan nog steeds een beetje een mysterie. Er zijn verschillende theorieën over waarom niet-organisch methaan uit de aarde opduikt, inclusief hypothesen dat het afkomstig zou zijn van koelende magma of van meteorieten die mogelijk methaan naar de aarde hebben gebracht terwijl de planeet werd gevormd.

De theorie welke de meeste tractie krijgt is echter dat abiotisch methaan wordt geproduceerd vanuit een gecompliceerd proces dat bekend staat als serpentinisatie. Wat eigenlijk gewoon inhoud dat water wat door verschillende mineralen in de mantel van de aarde sijpelt produceert waterstofgas wat vervolgens een reactie maakt met koolstofgas diep in de aarde om methaangas te produceren. Volgens Etiope ontstaat er maar bij een paar abiotische sites een branding.

Los Fuegos Eternos

“Vlammen komen ook voor op de Filippijnen (Los Fuegos Eternos) en in een ander klein plaatsje in Oost-Turkije,” aldus Etiope. “Op andere locaties komt abiotisch gas vrij via bronnen of bellenpluimen, en in Spanje en Bosnië zijn veel bronnen (met luchtbellen) gevonden die naast Chimaera in Turkije een aanzienlijke hoeveelheid gas in de atmosfeer afgeven.”

Etiope zei dat wetenschappers in staat zijn om de locatie te lokaliseren door te zoeken naar sterk alkalische bronnen. “Alle abiotische gaskwesties van peridotieten” zegt Etiope erop wijzend dat sterk alkalische bronnen “typisch zijn voor serpentinisatie.

New York Times Reporter JoAnna Klein merkte op dat het leren om abiotisch methaan te kunnen onderscheiden van organisch geproduceerd methaan wetenschapper kan helpen om het leven op andere planeten te identificeren. Zoals het er nu uitziet, weten onderzoekers niet of methaangas in de atmosfeer van Mars afkomstig is van organisch materiaal, wat kan wijzen op het microbiële leven, of op serpentinisatie onder het aardoppervlak.

Dat onderscheid zou al het verschil kunnen betekenen in het bepalen van of er leven is op andere planeten.