26 mei 2017
Terug

Nieuwe Turkse toevoegingen aan het UNESCO Werelderfgoedlijst?

De Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme heeft te kennen gegeven dat nieuwe sites in aanmerking komen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit houdt in dat er in totaal 72 sites in Turkije een kans maken om toegevoegd te worden op de Werelderfgoedlijst, maar nu nog op een selectielijst staan.

Om welke sites gaat het?

Het zal dan gaan om het archeologische site van Assos wat in Çanakkale ligt, om het industriële landschap van Balikesir en het Ivriz cultuurlandschap van Konya. Deze drie sites worden opgenomen in de selectielijst en dan is het afwachten of deze ook in aanmerking komen om toegevoegd te worden aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bijeenkomst Wereld Erfgoed Comité

Volgens Nabi Avci, minister van Cultuur en Toerisme, staan er inmiddels al 16 sites  van Turkije genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst waaronder een oud theater, warmwaterbronnen en verschillende natuurwonderen. In juli dit jaar is er een bijeenkomst van het Wereld Erfgoed Comité in Krakow (Polen). Tijdens deze bijeenkomst wordt er besloten of de archeologische site van Aphrodisias (in Aydin) opgenomen zal worden in de Werelderfgoedlijst, welke al sinds 2009 op de selectielijst stond. In 2018 staat er wederom een bijeenkomst gepland waar de eventuele toevoeging van de archeologische site van Göbeklitepe besproken zal worden. Nabi Avci geeft aan dat beide een hele goede kans maken om toegevoegd te worden.

UNESCO

Cultureel erfgoed die erkend worden door UNESCO als werelderfgoed, zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de toeristische sector” aldus een woordvoerder van UNESCO. Wat zal betekenen dat wanneer de archeologische sites toegevoegd worden aan de Werelderfgoedlijst, dit ook weer extra toeristen naar Turkije zal lokken. En dat kan Turkije juist nu goed gebruiken. Uiteraard worden sites niet zomaar toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Ze dienen te voldoen aan een aantal eisen en ze moeten er echt uitspringen. Om een site te beoordelen gebruikt het Wereld Erfgoed Comité een selectiecriteria. Om toegevoegd te worden moet een site in ieder geval voldoen aan één van de tien selectiecriteria.

Bron: dejongeturken.com