07 juni 2016
Terug

15 noteringen op werelderfgoedlijst Turkije

Turkije heeft door haar prachtige natuur en indrukwekkende historische bezienswaardigheden 15 noteringen op de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Werelderfgoedlijst staan! En er staan er nog 16 op de Voorlopig Werelderfgoedlijst in afwachting van goedkeuring.

Wat is nou precies UNESCO Werelderfgoed?

Dit is cultureel en natuurlijk erfgoed wat onvervangbaar en speciaal is, wat tot de hele wereld behoort, en waarvan het heel belangrijk is om te behouden. De lijst waar al het erfgoed op staat wordt elk jaar gemaakt door de Commissie voor het Werelderfgoed. Deze Commissie voor het Werelderfgoed is onderverdeeld in vertegenwoordigers van 21 verschillende landen. In juli 2015 stonden er 1031 erfgoederen in 163 landen op de lijst.

Welke 15 erfgoederen van Turkije staan er op de lijst?

Het zijn tevens de meest bezochte bezienswaardigheden van Turkije, namelijk;

 • Historische gebieden van Istanboel: Deze staat op de lijst vanwege de Europese en Aziatische invloeden die in Istanboel samen smelten. Dit heeft namelijk geleid tot zeer intrigerende architectuur. De historische gebieden van Istanboel zijn in 1985 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
 • Nationaal park Göreme en de rotsen van Cappadocië: Cappadocië is in zijn geheel als streek opgenomen in de Werelderfgoedlijst, met zijn indrukwekkende rotsformaties, grotten en kloven. Een geweldige ervaring! Cappadocie is in 1985 toegevoegd.
 • Grote Moskee en Hospitaal van Divrigi: Gelijktijdig met het maken van de grote moskee in 1299 werd ook het hospitaal gebouwd. Dit zijn belangrijke restanten uit de Anatolische cultuur. De grote moskee en het ziekenhuis zijn in 1985 toegevoegd.
 • Hattusha: ook wel de hoofdstad van het koninkrijk der Hethieten genoemd. Deze stad is in 1200 voor Christus verwoest maar er zijn wel veel spijkerschrifttafels gevonden. Deze stad staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst.
 • Nemrut Dagi: dit is een berg met gigantische stenen koppen en een mausoleum (grafmonument) voor koning Antiochus. Nemrut Dagi is in 1987 toegevoegd.
 • Xanthos-Letoon: Xanthos staat bekend om de Lycische grafmonumenten. Letoon bezit nog over restanten van 3 tempels uit de 5e tot 1e eeuw voor Christus en van een hellenistisch theater. Beide zijn in 1988 toegevoegd.
 • Hierapolis Pamukkale: Hierapolis bezit verschillende monumenten zoals; een theater, een poort en het heilige bad dat behoorde tot de Apollon-tempel. Pamukkale staat bekend om indrukwekkende witte terrassen die gevormd zijn door een vulkanisch verschijnsel. Deze zijn in 1988 toegevoegd.
 • Safranbolu: in dit oude centrum zijn 1008 monumenten te vinden waaronder; één museum, vijf tombes, 25 moskeeën, vijf Turkse baden, één historische klokkentoren, acht historische fonteinen, drie karavanserais en één zonnewijzer. Safranbolu is in 1994 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
 • Archeologisch Troje: staat bekend om zijn archeologische vindplaatsen. Tegenwoordig wordt archeologisch Troje ook wel Hisarlik genoemd. Archeologisch Troje is in 1998 toegevoegd.
 • De Selimiye moskee in Edirne: deze indrukwekkende moskee, het sociale complex met de Islamitische scholen en de bibliotheek werden in 2011 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. 
 • Neolithische site van Catalhoyuk: Catalhoyuk staat bekend als de oudste stad van de wereld en is in 2012 toegevoegd.
 • Bursa en Cumalikizik: de geboorte van het Ottomaanse Rijk. Dit hele dorp en wat delen van Bursa hebben nog precies dezelfde kenmerken als het Ottomaanse Rijk in de 14e eeuw en is in 2014 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
 • Pergamon: is een van de oudste en meest belangrijke nederzettingen van Anatolië. De bekendste bezienswaardigheid van Pergamon is het Zeus Altaar. Pergamon is toegevoegd in 2014.
 • Cultuurlandschap van het Fort van Diyarbakir en de tuinen van Hevsel: De stad Diyarbakir is heel lang een belangrijk centrum. De tuinen van Hevsel vormen een groene verbinding tussen de stad en de rivier de Tigris. Diyarbakir en de tuinen van Hevsel zijn in 2015 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
 • Efeze: de meest belangrijke antieke stad maar ook de meest bezochte stad van Turkije. Hier staan veel antieke bouwwerken welke in zeer goede staat verkeren. Deze antieke stad is toegevoegd in 2015.