08 april 2018
Terug

Oudste klooster van Anatolië wordt gerestaureerd


Turkije heeft besloten om dit jaar nog het Vaselon klooster, welke in de noordelijke stad Trabzon ligt, te restaureren. Het Vaselon klooster is een van de oudste kloosters die Turkije rijk is. Het klooster ligt in hetzelfde gebied als waar het beroemde Sümela Klooster staat. Turkije geeft aan altijd al te willen streven naar het herstellen van al haar historisch erfgoed.

Minder bekendheid


Het Vaselon klooster is net als het Sümela klooster (zie afbeelding) gebouwd tegen een rotswand aan, echter is het Vaselon klooster veel minder bekend. De Turkse bevoegdheden hebben aangegeven dat de restauratiewerken zonder meer doorgaan. “We gaan de gloriedagen van het Vaselon klooster een nieuw leven inblazen,” werd er gezegd. 

Zouvalon


Het Vaselon klooster wordt ook wel Zouvalon genoemd en zou rond 270 jaar na christus gebouwd moeten zijn om Johannes de Doper te eren. Helaas nam de christelijke bevolking in die omgeving steeds meer af waardoor het klooster door de eeuwen heen in een steeds slechtere staat verkeerde. Volgend jaar wordt er een openbare uitbesteding uitgeschreven voor te verrichten restauratie werk. Niet alleen het Vaselon klooster wordt gerestaureerd, maar ook een klooster welke stamt uit de 8ste eeuw. Het restaureren van beide kloosters wordt gedaan onder toezicht en leiding van lokale overheden. 

Trabzon


De Ottomaanse overheersing heeft Trabzon altijd als een enorm belangrijk centrum beschouwd. Met name voor de christenen in het noorden van Turkije. In Maçka, wat ook in Trabzon ligt, staan vijf kloosters waarvan er drie nog steeds intact zijn.

Het Vaselon klooster is inmiddels door rovers geplunderd doordat niemand het afgelopen eeuw zich heeft bekommerd om het klooster. Volgens de burgemeester van Maçka, Koray Koçhan, herbergt zijn dorp de meest grote en spectaculaire kloosters. Hij vertelde ook dat er oude kaarten worden bekeken om andere oude kloosters op te sporen.“We kennen alleen de namen van Vaselon, Sümela en Kustul. Er zijn nog twee andere kloosters maar deze zijn jammer genoeg volledig verwoest,” aldus burgemeester Koçhan.