16 augustus 2017
Terug

Smiley op oude artefact gevonden tijdens opgravingen in Karkamis

In de meest belangrijke oude stad Karkamis (wat in de provincie Gaziantep ligt) hebben Turkse en Italiaanse archeologen tijdens een van de opgravingen een artefact gevonden waar een smiley op staat.

Nikolo Marchetti

De man die het team van archeologen leidt in Karkamis is Nikolo Marchetti. Hij is van beroep professor van de Universiteit van Bologna. Volgens Marchetti is het inmiddels duidelijk geworden dat Karkamis een hele belangrijke functie had in de tijd van het Hettietenrijk (2.000 jaar voor Christus).  Ze hebben onder andere verscheidene oude potten en vazen opgegraven.

Smiley

“Een van de meest interessante vondsten dit seizoen was een kruik waarop een smiley emoji getekend was. Dit artefact is zeker 3.700 jaar oud en werd gebruikt om sherbet te drinken, een zoete drank. Wij hebben tot nog toe de oudste smiley ontdekt, echter weten wij nog niet zeker waarom de maker ervan deze heeft getekend” aldus Marchetti.

Museum voor Archeologie van Gaziantep

De kruik met hierop de smiley zal worden overhandigd aan het Museum voor Archeologie van Gaziantep. De eerste opgravingen zijn inmiddels afgerond, echter er staan er nog zes op de planning. Ze zijn op 2 mei 2017 begonnen met de opgravingen met een team die bestaat uit 25 verschillende experts op dit gebied. Als de zevende en tevens laatste opgraving zal worden afgerond, wordt de site omgebouwd tot een park genaamd: ‘Karkamis Ancient City Archaeological Park.’ Het duurt overigens nog wel even voordat dit park klaar is om bezoekers te ontvangen. Naar verwachting zal het park op 12 mei 2018 openen laat de minister van Cultuur en Toerisme weten.

Gaziantep

Gaziantep ligt langs de Syrische grens. Ondanks het feit dat daar een burgeroorlog plaats vindt kan het team van archeologische experts veilig hun werk blijven doen.