04 juni 2019
Terug

Turkije werkt aan een veilige zone waar geen YPG bestaat

James Jeffrey is momenteel de speciale vertegenwoordiger van Amerika voor Syrië en de speciale gezant voor de mondiale coalitie om Daesh te verslaan.

Samenwerken

Washington zal gaan samenwerken met Ankara om er samen voor te zorgen dat de terroristische groep YPG/PKK geen bedreiging meer zal vormen voor Turkije. Samen richten zij een veilige zone op in Syrië naast de Turkse grens.

James Jeffrey

James Jeffrey zei dat Washington de zorgen erkent die Turkije heeft omtrent de veiligheid vanwege de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Deze terugtrekking werd vorig jaar door de Amerikaanse president Trump bekend gemaakt. 

Veiligheidsrisico’s

In maart dit jaar deed de speciale gezant een soortgelijke uitspraak met de oprichting van de veilige zone langs de Turks-Syrische grens. Deze veilige zone zorgt er voor dat de YPG militie, de Syrische dochteronderneming van de PKK-terreurgroep, zal worden teruggetrokken zodat ze geen veiligheidsrisico meer zullen vormen voor Turkije.
  

“En we willen samenwerken met Turkije om er voor te zorgen dat die zone vrij blijft van elke vorm van bedreiging voor Turkije en stabiliteit zal creëren.” Jeffrey zei op een conferentie op een conferentie over de Amerikaans-Turkse  verhoudingen in Washington.

Verenigd

Amerika heeft zichzelf verenigd met de YPG/PKK om Daesh in Syrië te bestrijden. Turkije is het hier niet mee eens en geeft aan dat het gebruiken van de ene terreurgroep om de andere te bestrijden nergens op slaat. Turkije wil ook niet dat voormalige Amerikaanse bases na de terugtrekking in de handen vallen van terroristen. Ze moeten volgens Turkije worden vernietigd of aan het Turkse leger worden overdragen. 

Vooruitgang

Sinds Washington de Amerikaanse troepen heeft teruggeroepen waarschuwt Turkije voor het machtsvacuüm het zou kunnen creëren in de regio. “De Verenigde Staten hebben ook hun eigen veiligheidszorgen waaronder met de mensen waarmee we hebben gevochten tegen Daesh en onszelf vooruit helpen is iets wat waar we momenteel heel hard aan werken,” aldus Jeffrey. “We hebben in Turkije een sterke partner in dit conflict.”

De PKK, door Turkije vermeld als terroristische organisatie, voert al meer dan dertig jaar een terreurcampagne tegen Turkije waarbij bijna 40.000 mensen om het leven kwamen.

Wilt u meer weten over het verbeteren van de veiligheid in Turkije? Lees dan hier ons artikel: 'Turkije verbetert de grensbeveiliging met een slim systeem'