28 maart 2016
Terug

Turkse gewoontes - Waar moet u rekening mee houden?

U kunt er vanuit gaan dat de Turken er andere gewoontes op na houden dan wij. Wanneer je een land bezoekt als toerist is het wel zo netjes om u dan enigszins wat aan te passen. Handig is dan om alvast te weten waar u op moet letten en wat u kunt verwachten. Wij zetten een aantal gewoontes voor u op een rijtje:

De kapper

Wilt u in Turkije naar de kapper? Dat kan uiteraard! Maar let goed op naar welke kapper u gaat, want mannen en vrouwen gaan hier namelijk naar een aparte kapper. Zo gaan de mannen naar de ‘berber’ en de vrouwen gaan naar de ‘kuaför.’ De mannen worden nog heel ouderwets geschoren en zelfs het gezicht wordt heel heerlijk gemasseerd. Denk er wel aan om een fooi te geven!

Uitnodiging

Het gebeurd wel vaker dat u wordt uitgenodigd om op visite te komen bij een Turkse familie. Zie dit als een grote eer, maar ook als een verplichting. Wanneer u wordt uitgenodigd door iemand die in een dorpshuis woont, dan wordt het eten meestal geserveerd op een lage tafel met kussens op de grond. Zorg er dan voor dat u uw voeten verstopt onder de tafel of eventueel onder een kleedje. Voeten zijn in Turkije namelijk onrein en mogen niet worden getoond. Wanneer u uw eten wilt opscheppen, doe dit dan met uw rechterhand. De linkerhand wordt in Turkije namelijk gebruikt voor het toiletpapier en andere lichaamshygiëne.

Schoenen uit 

Wanneer u op visite gaat bij Turkse mensen dan wordt het enorm op prijs gesteld dat u uw schoenen uit doet. In Nederland geven wij vaak een hand of drie zoenen bij het ontmoeten van mensen. In Turkije kan het voor komen dat vrouwen een man geen hand of zoenen geeft bij een ontmoeting. Andersom kan dit natuurlijk ook. Mannen zoenen en knuffelen elkaar daarentegen weer wel. Het beste is om dit gewoon te respecteren.

Afdingen

In Turkije is afdingen heel normaal. Terwijl de kleding en lederwaren al heel goedkoop zijn. In merkwinkels kunt u niet afdingen. Wanneer u wilt afdingen, zorg er dan wel voor dat u het artikel echt van plan bent om te kopen.

Koffie/thee van het huis

Wanneer u uit eten gaat in Turkije, krijgt u vaak na het eten een kopje thee of koffie van het huis. De Turken zijn erg gastvrij, en dit is hun manier om u daar echt thuis te voelen. Denk er wel om dat thee en koffie in Turkije sterker zijn dan hier in Nederland.

Gele Taxi’s

Een taxi in Turkije is altijd goed te herkennen aan de kleur. Deze zijn namelijk altijd geel. Ook hier kunt u weer afdingen, dit geldt voor de lange afstanden. Ook kunt u op voorhand een prijs afspreken voor de gehele rit. Op de taximeter staan twee dingen aangegeven namelijk; ‘gündüz tarifesi’ = dagtarief en ‘gece tarifesi’ = nachttarief.

Kleding

Turkije is vrij conservatief wat kleding betreft. Wel zo netjes om hier dan ook rekening mee te houden. Zo mag u alleen badkleding dragen op het strand. En is het niet netjes om met een ontbloot bovenlichaam door de straten te lopen. Minirokjes en korte broekjes zijn not done in Turkije. En nudisme is in Turkije overal verboden.

Na deze handige weetjes te hebben gelezen kunt u het haast niet meer fout doen in Turkije! Vergeet alleen niet op tijd uw e-visum voor Turkije bij ons aan te vragen!