20 januari 2018
Terug

Vliegtuig van Turkish Airlines omgetoverd tot museum

Maart 2015 is de Airbus A330 geslipt op de luchthaven van Kathmandu. Aan boort zaten toen 224 passagiers. Het vliegtuig is uiteindelijk met zijn neus in de berm terecht gekomen aan het uiteinde van het afvalt.

Geen gewonden

Gelukkig raakte hierbij niemand gewond. Door de crash is de (enige) luchthaven van Nepal in totaal vier dagen dicht gegaan. Dit omdat technici het vliegtuig niet konden verplaatsen. Gelukkig hebben ze het toestel naar een hoek kunnen slepen welke niet gebruikt werd. Hier heeft het twee jaar onbenut gelegen totdat piloot Bed Upreti met het idee kwam om er een museum van te maken.

"Het is een ongelukkige zaak dat het vliegtuig een ongeluk had en met gedwongen pensioen ging, maar ik zag er een opportuniteit in," aldus de piloot. Het toestel tot een luchtvaartmuseum omtoveren heeft wel wat geld gekost. Hij heeft er ongeveer €510.000,- in geïnvesteerd.

Verplaatsen

Het was al een heel gedoe om het toestel van 63 meter lang te kunnen verplaatsen, maar nu moest het ook nog helemaal getransporteerd worden naar de plaats van het museum. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. 

Ervaring

Hij had al wel wat ervaring met het vervoeren van vliegtuigen omdat hij al eerder een Fokker 100 vliegtuig had gekocht en getransporteerd naar Dhangadi wat 500 kilometer verderop lag. Echter een Airbus 330 is een half keer zo groot als een Fokker 100. In Dhangadi heeft hij ook een luchtvaartmuseum opgestart, maar dan lang niet zo groot als die van de Airbus 330.

Nachtwerker

De piloot werkte alleen in de nacht omdat dan de luchthaven gesloten was. Het heeft in totaal zo’n zes weken geduurd om het toestel in tien stukken te ontmantelen door een team ingenieurs. Daarna kon alles pas op vrachtwagens worden geladen voor een tochtje van 500 meter waarna het vliegtuig weer in elkaar moest worden gezet wat ook weer twee maand geduurd heeft.

Museum

Nadat alle stoelen uit het toestel zijn gehaald is er behoorlijk wat ruimte gecreëerd voor het museum. In het gedeelte van de businessclass is een model geplaatst van het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright. Dit was de allereerste machine die succesvol de lucht in vloog en ook in de lucht bleef. Ook is er een café geplaatst in het museum, deze bevind zich in de staart van het vliegtuig. De piloot hoopt hiermee jongeren te inspireren om piloten of ingenieurs te worden.