22 maart 2017
Terug

Waar blijven de door Erdogan beloofde extra banen?

Zodra Turkije een presidentieel stelsel invoert zou Erdogan er voor gaan zorgen dat er extra vanen gecreëerd worden, echter tegenstanders denken dat hij dit niet waar kan maken.

Werkloosheid op z’n hoogst

De werkloosheid in Turkije is in zeven jaar nog nooit zo hoog geweest als nu. Erdogan ziet zichzelf als de held van Turkije, hij zou de economie van Turkije er wel bovenop helpen. Echter de laatste cijfers van de werkloosheid liegen er niet om. 

TurkStat

Het statistische instituut in Turkije,TurkStat, laat weten dat de werkloosheid in de maanden van november tot januari 12,7% was. In vergelijking met dezelfde periode van het jaar daarvoor is het gestegen met 2,2% in plaats van naar beneden gegaan zoals Erdogan beloofde. Ook is er gekeken naar de jeugdwerkloosheid. Deze is nog veel forser gestegen namelijk van 19% naar 24%. De banen die gecreëerd gaan worden kunnen helaas deze enorme jeugdwerkloosheid niet opvangen. 

Nihat Zeybekci

Minister van economische zaken, Nihat Zeybekci, geeft aan dat hij het tekort aan werkgelegenheid ‘een van onze grootste problemen' vindt. Erdogan zelf ziet de bui al hangen, hij is helemaal niet blij met deze cijfers. De reden hiervan is, is dat deze cijfers invloed hebben op zijn op het stemgedrag van zijn kiezers. De cijfers reflecteren zijn functioneren als president. Erdogan heeft werkgevers al opgeroepen om meer werknemers aan te nemen als oplossing voor de werkloosheid. Hij wil hier zelfs een subsidie voor geven om dit te stimuleren. Dit lijkt wel gewerkt te hebben want de Turkse regering zegt dat er inmiddels 230.000 nieuwe mensen zijn aangenomen. Dit is alleen nog niet terug te zien in de statistieken gezien dit nog niet verwerkt is door TurkStat.

Nog meer beloftes van Erdogan

Erdogan heeft beloofd dat het doorvoeren van het presidentiële stelsel voor verlichting zal zorgen. Dit stelsel zal hem uiteindelijk meer macht bezorgen maar hij heeft aangegeven dat dit ook onzekere parlementaire coalities zal tegengaan omdat dit niet veilig zou zijn voor de economie. Tegenhangers van Erdogan geloven hier niet zo in. Zij denken juist dat de invoering van het stelsel zal zorgen voor een autocratisch systeem. Met als gevolg dat internationale investeerders zich hierdoor zullen terugtrekken met alle gevolgen van dien. Deze investeerders zijn toch al veel voorzichtiger geworden door alle opschudding en chaos van de afgelopen tijd welke door Erdogan zelf is veroorzaakt na zijn mislukte staatsgreep.

Nederlandse investeerders

De Nederlandse investeerders zijn de grootste groep buitenlandse investeerders in Turkije. Van het totale aantal investeerders zo’n 16%. Zij investeren echt tientallen miljarden euro’s in de Turkse economie. Dit zou er voor moeten zorgen dat er meer banen kunnen worden gecreëerd. Omer Celik, minister EU-zaken van Turkije, heeft aangegeven dat de Nederlandse investeerders hier ook niet mee moeten stoppen, ondanks het tussen Nederland en Turkije niet zo lekker loopt. 

Economische Sancties

Erdogan heeft in het verleden aangegeven economische sancties te willen invoeren maar Omer Celik heeft dit ontkracht. Er zullen dus geen economische sancties tegen Nederlandse bedrijven worden ingevoerd.

 

bron: trouw.nl