22 april 2017
Terug

Waarom naar Izmir?

Wanneer je aan Turkije denkt, denk je al gauw aan Alanya, Istanboel, Bodrum en Antalya. Niet zo snel aan Izmir, de twee na grootste stad van Turkije. Toch heeft Izmir heel veel te bieden voor de vakantieganger. Je kunt er naartoe voor een heerlijke zonnige strandvakantie maar toch kiezen hier de meeste mensen niet voor. Izmir staat vooral bekend om zijn grote haven en is van oudsher een handelsstad. Izmir is nou echt zo’n stad die alle oudheden heel goed weet te combineren met de moderne tijd. Dus aan de ene kant snuif je cultuur door het bezichtigen van alle overgebleven resten uit de Romeinse tijd en met aan de andere kant een bruisende en zinderende stad. Izmir wordt omringd door water aan de ene zijde en bergen aan de andere zijde en heeft veel interessante bezienswaardigheden. Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje:

Klokkentoren van Konak en Konak Moskee

Het symbool van Izmir is de klokkentoren van Konak welke werd gebouwd in 1901 door de Ottomanen en ligt op een plein (Konak Meydani) naast de Konak Moskee. Deze moskee is een van de bekendste bouwwerken van Izmir. Het is niet een heel groot moskee, maar met zijn prachtige kleuren zeker de moeite waard om te bezoeken.

Winkelstraatjes van Alsancak

Alsancak is een van de meest trendy wijk van Izmir die de moderne tijd goed weet te combineren met de oudheid. In deze wijk zijn grote maar vooral gezellige winkelstraten te vinden met winkels zoals Mango. Deze wijk grenst aan de boulevard met het water waar je heerlijk aan het water kunt zitten en genieten van een hapje en een drankje.

De oude Agora

Als je van de Romeinse oudheden houd dan moet je echt naar de oude Agora. Hier zie je nog steeds veel oude stenen en een aantal Korinthische zuilen met kapitelen en bogen welke nog steeds overeind staan. De Romeinen hadden destijds een systeem bedacht om op een makkelijke manier water naar de stad te voeren en dat deden ze door bogen en waterwegen te maken die vroeger onder het plein lagen. Deze zijn uiteraard ook te bezichtigen.

Archeologisch museum

Dit museum ligt aan de zuidkant van het eerder genoemde Konak Plein en dus makkelijk te combineren met elkaar. Dit museum bied een intrigerende collectie aan archeologische vondsten welke een goed beeld geven aan het verleden zoals beeldhouwwerken, aardewerken, tapijten, sieraden maar ook zeer bekende kunstwerken. Naast dit museum ligt het Etnografisch museum. Hier vindt je veel ambachtelijke producten en technieken zoals koperbewerking en tapijt weven.

Tempel van Artemis

De Tempel van Artemis ligt in Efeze, niet in Izmir zelf dus. Maar deze tempel ligt zo dichtbij dat het echt de moeite waard is om deze te bezoeken. Volgens deskundigen is deze tempel de grootste die ooit werd gebouwd in het verleden en ze hebben er 120 jaar over gedaan om deze tempel af te krijgen. Artemis is de godin van de jacht, de natuur en van de geboorte. Efeze zelf is ook echt een bezoekje waard. Deze oude stad is namelijk heel goed bewaard gebleven door de jaren heen.