11 maart 2017
Terug

Wandelroutes in Turkije

Hou je van wandelen? Turkije heeft verschillende wandelroutes. Wij hebben er vijf voor u op een rijtje gezet:

Lycian Way

Dit is een prachtige route waarbij je de meest uiteenlopende felgekleurde bloemen tegenkomt. Het is de eerste langeafstand route welke gemarkeerd is. Deze route is ongeveer 400 kilometer lang. Deze route is echter niet voor beginners, het is een vrij zware wandelroute met het nodige klim- en klauterwerk. Omdat het zo’n lange route is, raden wij je aan een tent mee te nemen en een gids aan te schaffen over deze wandelroute. De route begint bij Ovacik en dan door Hisarçandir en vanuit daar via Fethiye naar Antalya. Deze route loopt langs de kust en af en toe door de bergen heen maar wel weer uitkomt bij de kust. Je komt door allerlei authentieke dorpjes waar je met open armen ontvangen wordt door de locals.

St. Pauls Trail

Het St. Paulus pad is het pad waar de Heilige Paulus Anatolië zou zijn binnen gekomen om het Christendom te prediken samen met zijn metgezel Barnabas. Deze route begint bij de Romeinse brug in Beskonak. Deze route loopt door de bossen naar grote weiden met schapen en paarden. Via Kasimlar loop je naar Adada en van daaruit naar Egirdir. De route is op z’n mooist in de lente, dan hangen de kersenbomen namelijk vol met vruchten. In het najaar kun je er granaatappels, kastanjes, noten en appels plukken.

Kaçkar Mountains Trail

Dit is een bergketen boven de kust van de Zwarte Zee in het Oosten van Turkije. De hoogste piek (Kaçkar Dagi) is bijna 4000 meter hoog. Deze route, die dwars door het Kaçkar Mountains National park loopt, biedt je prachtige omgevingen, uitdagende beklimmingen en het bezichtigen van de Yayla gemeenschappen. Het niet poreuze graniet heeft voor honderden hemels blauwe meren en beekjes gezorgd. Het park ligt in een van de meest regenachtige bossen van Turkije. Hierdoor groeien er zeer rijke alpenweiden en prachtige flora. De beste tijd om de route te volgen is in de zomer, echter houd er wel rekening mee dat dit de meest drukke maanden zijn. In mei en juni bloeien er de mooiste bloemen en in deze maanden zijn de dagen het langst.

Abraham Trail

Deze wandelroute is vernoemd naar de profeet Abraham en loopt dwarsdoor het Midden-Oosten. Je komt tijdens het bewandelen van deze route verschillende heilige en historische plaatsen tegen die verbonden zijn aan de profeet. Deze route is in totaal 110 kilometer lang. Er is nu nog niet echt een verblijfmogelijkheid in de buurt, maar hier wordt momenteel aan gewerkt. Het meest centrale punt van deze route is Sanliurfa. Helaas wordt door spanningen in buurland Syrië het bewandelen van deze route momenteel afgeraden. Maar het is zeker de moeite waard om deze route te volgen in de toekomst

Evliya Çelebi Trail

Deze route is genoemd naar een van de hofbeambten van de Ottomaanse sultan. Ook was hij een verhalenverteller, derwisj, musicus, geleerde en een linguïst. Daarnaast noemde hij zichzelf “Wereldreiziger en vriend van de mensheid.” Om dit te bezegelen droeg hij een ring waarop ingegraveerd stond: “De Wereldreiziger Evliya.” UNESCO heeft het jaar 2011 tot herdenkingsjaar uitgeroepen van deze wereldreiziger. Deze route kan gevolgd worden door wandelaars, paardrijders en fietsers. Tijdens de route kom je rivieren, boerderijen, bossen, geitenpaadjes, Romeinse en Ottomaanse verharde wegen tegen.

Lees ook het artikel: Een wandelvakantie in Turkije