22 november 2016
Terug

Wintersportvakantie in Turkije

Wanneer mensen aan Turkije denken, denken de meesten aan zon, zee en strand vakanties. Maar ook voor een wintersportvakantie kun je terecht in Turkije. Het oostelijke gedeelte van Turkije bestaat namelijk uit een hoogvlakte waar het ’s winters goed koud kan worden en flink kan sneeuwen. De binnenlandse toeristen hebben het wintersporten in Turkije al lang ondervonden. Maar ook de buitenlandse toeristen krijgen de smaak te pakken van het wintersporten in Turkije. Turkije is namelijk ook een stuk goedkoper dan de meeste andere populaire skigebieden. 

Aangezien het er nog niet heel druk is, hoef je niet lang te wachten in de rij voor de stoeltjeslift. En uiteraard kun je er heerlijk genieten van de lokale Turkse gerechten die er op het menu staan. Wij Nederlanders vinden vooral het après-skiën leuk. Maar helaas hebben ze er nog geen oer Hollandse skihut. Al zal dat vast niet lang meer duren aangezien wintersporten in Turkije steeds populairder wordt. 

De meest bekende skigebieden in Turkije:

Saklikent (Antalya) ligt op 50 kilometer afstand van het centrum van Antalya en op een hoogte van 2550 meter in de Beydag bergen. Je zou er voor kunnen kiezen om in de ochtend te gaan skiën en in de middag een heerlijke frisse duik te nemen in de zee van Antalya. De sneeuw die hier ligt is gemiddeld 0,5 tot wel 1 meter dik en skiën kan tot een hoogte van 2000 – 2400 meter. Qua voorzieningen vind je hier een pension, restaurant, café, en verschillende koffiehuizen. 

Elmadag (Ankara) ligt op een afstand van slechts 18 kilometer van het vliegveld van Ankara. De sneeuw die hier ligt is gemiddeld 30-60 centimeter dik en skiën kan hier tot een hoogte van 1500-1800 meter. Qua voorzieningen vind je hier een overdekt zwembad, sauna, discotheek en verscheidene restaurants.

Uludag (Bursa) Dit is het meest populaire wintersportgebied van Turkije vanwege de ligging. Dit is namelijk een Nationaal Park. Het ligt op een afstand van 40 minuten van Bursa en een uur op afstand van het vliegveld. De sneeuw die hier ligt is gemiddeld een meter dik en skiën kan hier tot een hoogte van 1752 – 2543 meter. Qua voorzieningen vind je hier 25 hotels, wintercentra, restaurants, cafés, bars, amusement en gezondheidscentra.  De beste tijd om hier te skiën is van eind december tot eind maart.

Palandöken (Erzurum) Ligt op een afstand van 5 kilometer van het centrum van Erzurum  en 10 minuten van het vliegveld. Dit skigebied ligt in een van de hoogst gelegen en koudste plaatsen van Turkije. De sneeuw die hier ligt in zo’n 2 tot 3 meter dik en skiën kan hier tot een hoogte van 2200-3176 meter. Qua voorzieningen vind je hier alleen hotels met restaurants. De beste tijd om hier te skiën: tussen 10 december en 10 mei. 

Katalkaya (Bolu) ligt middenin de Köroglu bergen op een afstand van 54 kilometer van Bolu. De sneeuw die hier ligt is gemiddeld zo’n 3 meter dik en skiën kan hier tot een hoogte van 1850-2200 meter. Qua voorzieningen vind je hier twee grote hotels, restaurants, zwembaden, discotheken en bars. De beste tijd om hier te skiën is van eind december tot eind maart.

Erciyes (Kayseri) ligt op een afstand van 40 minuten van het vliegveld van Kayseri en 30 minuten van het centrum. De sneeuw die hier ligt is gemiddeld zo’n 2 meter dik en skiën kan hier tot een hoogte van 2200-3100 meter. Qua voorzieningen vind je hier vier gasthuizen, restaurants, bars, een zwembad, groot café en medische voorzieningen.

Wat ideaal is, is dat er in deze skigebieden vaak arrangementen worden aangeboden op basis van het all-in principe zodat je geen aparte pasjes hoeft aan te schaffen voor de skilift. Deze skiliften zijn in het beheer van het hotel, dus zullen deze passen ook in het hotel te verkrijgen zijn. Je zult niet alleen hotels vinden in de skigebieden, maar ook Hamams, de Turkse badhuizen. Hoe lekker is het om na het skiën even te kunnen genieten van de behandelingen in een Hamam!