06 april 2016
Terug

Zaken doen met en in Turkije

Wanneer u zaken doet met bedrijven uit een ander land, zult u rekening moeten houden met een andere cultuur en andere gewoonten en gebruiken. Het wordt steeds makkelijker om zaken te doen met Turkije, waar zij zich steeds meer op focussen op het westen.

Wij westerlingen willen het vaak vooral heel zakelijk houden, terwijl het in Turkije heel belangrijk is om een persoonlijke relatie op te bouwen. Zorg er dan ook voor dat hier de tijd voor wordt genomen, en dat je hier voldoende aandacht aan besteed.

Ook in zakelijke relaties is het van belang dat er regelmatig naar elkaars welzijn geïnformeerd wordt.  Wanneer u voor zaken naar Turkije gaat, is het aan te raden om een Turkse tolk mee te nemen die het westen kent.

Een paar tips bij een bespreking in Turkije:

 • Bij het eerste telefoontje of e-mailcontact is het goed om wat Turkse woorden te gebruiken.
 • Wees goed voorbereid, en bevestig je afspraak kort van te voren nog even.
 • Kom altijd op tijd, de Turken hechten hier veel waarde aan.
 • Wanneer u in een zakelijk gesprek bent, wissel dan visitekaartjes uit.
 • Wanneer uw zakenpartner over een academische titel beschikt, spreek hem of haar dan ook zo aan, en noem uiteraard zijn of haar achternaam.
 • Turkse ondernemers zijn zeer goede onderhandelaars en bezitten een goede internationale oriëntatie.
 • Wees respectvol naar uw zakenpartner en naar Turkije.
 • Haastige spoed is zelden goed, ook in Turkije, dus neem de tijd.
 • Oprechte interesse tonen in uw zakenpartner is erg belangrijk in Turkije.
 • Vertrouwen in elkaar hebben en persoonlijk contact zijn ook erg belangrijk.
 • Draag formele kleding; voor de man een pak met een stropdas en voor de vrouw een mantelpak of een gewoon pak.
 • Vermijd gevoelige politieke onderwerpen zodat u niemand voor het hoofd stoot.

Het hiërarchische structuur is een kenmerk van de Turkse zakelijke cultuur. Het is dan ook van belang dat u met de juiste persoon binnen een bedrijf spreekt. Wanneer u aan tafel zit met een gewichtig persoon, zorg er dan voor om met vergelijkbaar gewicht te komen.

De Turkse handelswetten zijn uiteraard ook weer anders als de Nederlandse handelswetten. U kunt het beste een juridisch adviseur om advies vragen welke verstand heeft van het Turkse recht om samen een duidelijk contract op te stellen. Het beste is om dit in het Engels te doen. U kunt dan beter de Nederlandse en Turkse versie niet ondertekenen. Leg ook in het contract vast wie de bevoegde rechter is in geval van een conflict. Helaas lopen de rechtbanken in Turkije enorm achter in hun administratie. Vandaar dat het van belang is om het contract zo duidelijk mogelijk op te stellen, zodat de tegenpartij niets op een verkeerde manier kan opvatten.

Turken zijn nogal gastvrije mensen. Zo ook in de bedrijfscultuur. Zorg daarom ook voor gepaste relatiegeschenken. U kunt dan denken aan: koffie, elektronica of pennen met uw eigen logo. Gaat u bij een zakenrelatie op huis bezoek, breng dan bloemen of bonbons mee. Dit wordt altijd zeer gewaardeerd.