07 augustus 2018
Terug

Als Nederlander wonen in Turkije

Wie droomt er niet van, om als inwoner van ons koude kikkerlandje te verhuizen naar het zonovergoten Turkije? Nou, wij in elk geval wel! En daarom zijn wij op onderzoek gegaan. Want, hoe gaat dan nou eigenlijk in zijn werk? Wij hebben het voor u uitgezocht.

Waarom naar Turkije verhuizen?

Allereerst is het goed om alle voordelen op een rijtje te zetten van het wonen in Turkije. Zoals we net al zeiden is het er over het algemeen altijd lekker weer en is Turkije in het bezit van een prachtige natuur. Ook de kosten voor het levensonderhoud is tamelijk laag vergeleken met Nederland. De Turken zijn hele vriendelijke en gastvrije mensen dus u zult zich hier al gauw thuis voelen. En, de huizen zijn er niet heel duur, een huis kopen is een stuk goedkoper dan in Nederland. Voor het aanbod in vakantiehuizen kun je hier kijken vakantiehuis Nederland Zelfs een groot en luxueus huis! Do we need to say more?

Hoe zit het met de cultuur in Turkije?

Turkije heeft nou niet bepaald maar één cultuur, deze verschilt namelijk weer per regio. Wat we wel weten is dat 98% van de Turken Islamitisch is en dat ze het niet vervelend vinden als je zelf niet geloofd. In Turkije zijn nog steeds veel traditioneel ingestelde mensen, met name in Oost-Turkije. Daar is het van belang dat mensen zich voldoende bedekken met kleding. Aan de kust van de Egeïsche- en Middellandse Zee, in Ankara en in Istanbul zijn de bewoners wel gewend aan de westerse omgangsnormen welke wij ook hanteren. 

Het zou wel erg naïef zijn als wij zouden zeggen dat u niet hoeft te wennen aan deze nieuwe omgeving. Maar aan de Turkse mensen zal het in elk geval niet liggen. Buren gaan wel anders met u om dan de meeste buren hier in Nederland. In Nederland zeggen we elkaar, in de meeste gevallen, vriendelijk gedag, en daar blijft het dan vaak bij. Maar Turkse mensen zijn het gewend om regelmatig bij hun buren binnen te stappen. Op deze manier leert u uw buren wel goed kennen, maar soms is het ook goed om grenzen te stellen voor uw eigen privacy en rust.

Wat kan ik verwachten qua natuur en klimaat in Turkije?

Niet alleen voor zon, zee en strand bent u in Turkije aan het juiste adres. Turkije is namelijk in het bezit van talloze gebieden met ongerepte natuur en hierdoor ook verschillende soorten landschappen en zelfs nationale parken. Bedenk wel dat elke regio van Turkije zijn eigen klimaat bezit. Zo zijn de zomers aan de kusten in het zuiden, het westen en delen van het noorden erg heet en droog. Het oosten kan ook warme zomers brengen, ondanks het daar een landklimaat betreft. Wanneer u niet heel goed tegen hete zomers kunt, kunt u het beste een plaats kiezen in het midden van het land.

Moeten we kopen of huren in Turkije?

In principe is beide mogelijk natuurlijk. In de grotere steden zijn gelukkig veel huurwoningen te vinden. Echter, wilt u liever in een landelijk gebied wonen, dan wordt het een stuk lastiger om een woning te huren. De woningen die wel te huur zijn, zijn vaak slecht onderhouden en de prijzen liggen veel te hoog. Houd er wel rekening mee dat de huizen/appartement niet hetzelfde zijn als hier in Nederland. Oudere appartementen zijn vaak slecht geventileerd of beschikken niet over de juiste veiligheidsvoorzieningen. U kunt daar het beste voor een nieuwbouw woning gaan. Uiteraard liggen de prijzen hiervan wat hoger, maar dit betaald zich uiteindelijk vanzelf terug. Turkije is nogal een warm land, en dan is een goed airco systeem toch eigenlijk wel een must. In Turkije bieden ze ook wel gemeubileerde appartementen aan, echter wel op een andere manier als wij hier in Nederland kennen. Zij doelen meer op het feit dat het appartement over een gootsteen en badkamervoorzieningen beschikt. Is het appartement ongemeubileerd, dan kan het zelf zo zijn dat het appartement geen toilet heeft.

Kopen is misschien beter wanneer u zeker weet dat u naar Turkije wilt gaan verhuizen. Prijzen van de woningen liggen nu nog relatief laag, maar door de stijgende vraag vanuit Europese investeerders stijgen de prijzen al wel. De prijzen van onroerend goed in Turkije wordt vaak gebaseerd op twee aspecten namelijk: de ligging van het huis en de kwaliteit van de constructie. Wat dus eigenlijk gewoon betekent dat u meer betaald voor een woning op een populaire plaats.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

Leven in Turkije is goedkoper dan het leven in Nederland. U betaalt alleen al een stuk minder voor de boodschappen. Het beste is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de lokale markten voor de verse producten zoals groente en fruit want dit scheelt aanzienlijk. Zelfs voor alcohol, brood en vlees betaalt u vele malen minder als in Nederland.

Kosten voor een verzekering liggen ook lager wat inhoud dat uw maandlasten ook een stuk lager liggen. Een auto kopen in Turkije is ook veel goedkoper. Zelfs een bezoekje aan de kapper, of iemand inhuren voor het huishouden is er goedkoper. In Turkije kun je op de meeste plaatsen nog steeds gratis betalen. Ook betaalt u minder voor het reizen met het openbaar vervoer en is een kopje koffie in een restaurant ook veel goedkoper als hier. Kortom, u bent eigenlijk veel goedkoper uit in Turkije.

Bent u er al uit?

Heeft u inmiddels al besloten om naar Turkije te willen verhuizen, dan kunt u het beste zo snel mogelijk beginnen met het regelen van een Turks verblijfs- en werkvergunning. Om een Turks ikamet (verblijfsvergunning) aan te vragen moet u kunnen bewijzen dat u in ieder geval €500,- per maand aan inkomen heeft. U moet het zo zien, wilt u een verblijfsvergunning van een jaar, dan moet u €6000,- op uw rekening hebben staan. Bij de Turkse ambassade hier in Nederland is een werkvergunning aan te vragen binnen drie maanden.

Liever uw eigen auto meenemen?

Als u uw eigen Nederlandse auto wilt meenemen naar Turkije, mag u hier maar 180 dagen mee rijden. U dient uw auto in te laten voeren om te voorkomen dat u uw auto kwijt raakt. Dit kunt u doen bij de douane waar u om ontheffing kunt vragen. U moet dan aangeven waarom u in Turkije verblijft en uw documenten afgeven. Ook dient u een borg te betalen van de waarde van uw auto. Hiervan komt een aantekening in uw paspoort te staan. Wanneer dat het geval is, kunt u niet zomaar het land verlaten tenzij de auto wordt gestald bij en parkeerplaats van de douane wat heel veel geld kost. De kosten van het invoeren van uw Nederlandse auto liggen nogal hoog. Zo ook de boetes wanneer u zich niet aan de regels houdt. 

Wilt u meer weten over emigreren? Lees dan ons artikel ‘Emigreren naar Turkije’