05 maart 2019
Terug

Een definitieve datum voor de opening van de nieuwe luchthaven in Istanbul

Naar verwachting zal de geleidelijke verplaatsing van verschillende activiteiten van de Atatürkluchthaven naar de nieuwe luchthaven rond 3 maart afgerond zijn. Algemeen directeur van de koepel van Turkse luchthavens, Funda Ocak, heeft dit inmiddels bekend gemaakt.

3 maart

“We hopen de geleidelijke verschuiving op 3 maart te kunnen voltooien. Vanaf dan zullen alle commerciële vluchten op de nieuwe luchthaven van Istanbul gebeuren, in plaats van op de Atatürkluchthaven.” Vertelde Ocak op een persconferentie tijdens de opening van de tweede face van het winkelcentrum op de nieuwe luchthaven.

Testperiode

Ocak legde op deze persconferentie ook uit dat de testperiode die twee maand in beslag zou nemen, verlengd moest worden na de inhuldiging door president Recep Tayyip Erdogan welke plaatsvond op 29 oktober 2018. “Omdat we de hele verhuizing niet in de winter wilden doen, hebben we besloten om geleidelijk aan te verhuizen tot maart” aldus Ocak.

Activiteiten op de Atatürkluchthaven 

Op de Atatürkluchthaven zal alleen nog maar cargovluchten, tentoonstellingen en reparaties en onderhoud van vliegtuigen plaatsvinden. “Er was grote vraag naar dat soort activiteiten en de Atatürkluchthaven zal aan die vraag kunnen voldoen. Onze luchtverkeersleiders zullen daar ook werkzaam blijven, ten minste tot 2022-2023,” aldus Ocak.

Oktober 

Op 29 oktober 2018 is het eerste gedeelde van de nieuwe luchthaven geopend. Wanneer de luchthaven helemaal af is, zal deze jaarlijks zo’n 90 miljoen passagiers kunnen verboeren. In 2023 verwachten ze het tweede gedeelte van de luchthaven af te hebben en dan zal de capaciteit hiervan zelfs 200 miljoen kunnen worden.

Meer banen

Door dit nieuwe project komen er 1,5 miljoen nieuwe banen vrij. Wanneer de luchthaven helemaal af is, vertrekken er vluchten naar 350 bestemming over de hele wereld waaronder Afrika. Jaarlijks zal de luchthaven zo’n 2,5 miljoen ton bagage gaan verwerken wat uiteindelijk 5,5 miljoen zal worden eer de luchthaven geheel afgewerkt is. 

Meer informatie over de nieuwe luchthaven kunt u hier vinden: 'Nieuw uniform voor cabinepersoneel nieuwe luchthaven Istanbul'