28 juli 2019
Terug

Het Recyclageproject van Istanbul slaat aan

In september 2018 is het hoofdstedelijk bestuur van Istanboel (IBB) gestart met een speciaal recyclageproject. Nu is gebleken dat dit project in de prijzen is gevallen op de wereldtop voor openbaar vervoer in Zweden. Dit project is in het leven geroepen om de mensen kennis te laten maken met een afvalvrije samenleving.

Slimme recyclagecontainer


Het traject wat is gestart in Istanboel heet ‘Slimme recyclagecontainer’ en won de prijs voor beste project. Ze moesten het opnemen tegen bijna 400 andere projecten van de Internationale Associatie voor Openbaar Vervoer (UITP). Voor de 63ste keer werd de top dit jaar gehouden in Stockholm tussen 9 en 12 juni.

373 bedrijven uit 80 landen namen deel aan de top waar zij hun nieuwste producten hebben voorgesteld. Meer dan 15.000 bezoekers kwamen op de beurs af.

Wat houdt het project in?


In Istanboel werden 96 speciale containers geplaatst voor het plastic afval zoals aluminium drankblikjes en plastic flessen. In ruil hiervoor kregen de inwoners van Istanboel een gratis busrit aangeboden, om het openbaar vervoer te stimuleren. Door dit project werd er bespaard op brandstof en was er veel minder CO2-uitstoot.

UITP


In 1885 werd de UITP opgericht en bevat inmiddels leden van meer dan 1700 organisaties over de hele wereld. Denk dan aan leden zoals centrale administraties, academici, consultants, lokale besturen, openbaar vervoersbedrijven, onderzoekscentra en industriële organisaties. Deze samenwerkingsverband is de grootste van de hele wereld rondom openbaar vervoer.

Het hoofdkwartier van de UITP zit in Brussel maar heeft ook kantoren in Sao Paulo, Moskou, Dubai, Istanboel, Ivoorkust, Astana, Rome, Hong Kong, Bangalore, Johannesburg, New York, Canberra en Singapore.

 Vraagt u zich af wat het project precies heeft opgeleverd, lees dan ons artikel ‘Gratis busrit in ruil voor het verzamelen van plastic afval.’