17 mei 2018
Terug

Nieuwe luchthaven in Istanbul

48 uur gaat het duren, de overgang van de oude Atatürk luchthaven naar de nieuwe luchthaven in Istanbul. De overdracht gaat plaats vinden op 30 oktober en zal op 31 oktober afgerond zijn. De openingsceremonie wordt gehouden op 29 oktober. 

80%

In februari was 80% van de constructie van de nieuwe luchthaven al voltooid. Dit hele project hebben ze gestart vanwege het steeds drukker wordende vliegverkeer. Met deze nieuwe luchthaven zullen zij het vliegverkeer beter kunnen regelen in het steeds groter wordende Istanbul

Grootste luchthaven ter wereld

Het nieuwe vliegveld in Istanbul moet het grootste worden van de hele wereld wanneer deze opgeleverd zal worden.  Het zal groot genoeg zijn voor het stallen van 114 vliegtuigen. Ook zal het  225.000 mensen te werk stellen en dagelijks meer dan 3000 vluchten kunnen verwerken. 

President Recep Tayyip Erdogan, de Turkse premier Binali Yildirim en andere belangrijke staatsleden zullen de openingsceremonie bij wonen. Op 29 oktober is het vliegveld nog niet daadwerkelijk te gebruiken gezien de openingsceremonie de hele dag in beslag zal nemen. Alleen de president, premier en andere belangrijke staatsleden worden ingevlogen op de nieuwe luchthaven. De opening valt precies op de 95ste verjaardag van de stichting van de Republiek van Turkije. Dubbelop feest dus deze dag!

Grootse projecten

Deze nieuwe luchthaven is niet het eerste grote project waar Erdogan voor gezorgd heeft. Zo heeft hij in 2016 de derde Bosporus brug geopend. Maar hier zal het niet bij blijven want hij zit er aan te denken om een breed kanaal aan te leggen waardoor een gedeelte van de stad omgevormd zal worden tot een eiland. 

Treinen

Door het presidentschap van Tayyip Erdogang is Turkije nu hogesnelheidstreinen en treininfrastructuren rijker. Ook zijn er verschillende suspensiebruggen en ondergrondse tunnels aangelegd. Dit alles deed hij om de constructie industrie  en de binnenlandse vraag een flinke boost te geven.

Maandag 29 oktober

29 oktober valt op een maandag. En dus leek het verscheidene vliegmaatschappijen handig om gebruik te maken van dit lange weekend, en dan met name Turkish Airlines. Zo kunnen ze er voor zorgen dat de transitie van materialen en alle functies goed zal verlopen naar de nieuwe luchthaven.

Uiteraard zullen er vluchten omgeleid moeten worden, om grote vertragingen te voorkomen voor de reizigers heeft de Turkse DHMI (De Autoriteit van de Staatsluchthavens) samen met verscheidene airlines een overeenkomst bereikt. Er zal een rapport opgemaakt worden met hierin alle details betreffende de overgang van de oude Atatürk luchthaven naar de nieuwe luchthaven. 

Overgang

Zoals eerder gezegd zal de overgang 48 uur duren. Door deze overgang zijn buitenlandse vluchten naar Istanbul twee dagen lang niet mogelijk, of zullen worden omgeleid. De verscheidene desbetreffende luchtvaartmaatschappijen zullen het plan en meerdere arrangementen persoonlijk uitwerken. 

Alle vluchten naar Istanbul zullen worden gecanceld in de 48 uur durende overgang van het oude naar de nieuwe luchthaven. Ook worden er geen andere vliegtickets meer worden verkocht naar Istanbul voor 30 en 31 oktober. Uiteraard enkele uitzonderingen daargelaten zoals de private luchtvaartmaatschappijen; Atlasglobal en Onur Air. Zij worden wel toegelaten op het vliegveld, maar dan moeten ze wel aan bepaalde eisen voldoen.

150 miljoen

Wanneer de nieuwe luchthaven alle vier de bouwfases heeft ondergaan zal deze een capaciteit hebben van 150 miljoen passagiers. Naar verwachting zal dit rond 2023 zijn. Er zullen vluchten aangeboden worden naar meer dan 350 verschillende bestemmingen voor ongeveer 100 vliegtuigbedrijven en aanbieders. Het doel is om tegen 2025 120 miljoen passagiers te vervoeren waarvan 35,5 miljoen binnenlandse vluchten en 84,9 miljoen internationale vluchten.

Niet alleen in Istanbul komt een nieuwe luchthaven, ook in Kas. Lees hier het artikel.