22 februari 2019
Terug

Shopaholics kunnen hun hart ophalen op nieuwe luchthaven van Istanbul

In de wandelgangen wordt er veel gezegd over de nieuwe luchthaven van Istanbul welke werd ingehuldigd door president Recep Tayyip Erdogan op 29 september 2018, maar wat is er waar? Het is de bedoeling dat de luchthaven 150 miljoen passagiers gaat vervoeren per jaar.

Dure merken

De luchthaven zal niet alleen passagiers vervoeren, maar zal ook dienen als winkelcentrum met zeer bekende merken zoals Hermes en Louis Vuitton. Er wordt zelfs speciaal voor de luchthaven een whisky merk geproduceerd om daar te verkopen. Zowel binnenlandse als internationale terminals wordt overdekt door de enorme structuur. De luchthaven zal alle bezoekers een unieke winkelervaring bieden in combinatie met zeer luxe merken in een heel modern jasje.

55.000 vierkante meter

Er ontstond een partnerschap tussen het management van de luchthaven en de grootste Duty Free operator van de hele wereld; Heinemann en Unifree. Het zal gaan om maar liefst 55.000 vierkante meter aan verkoopoppervlakte. Ook zijn er verscheidene toprestaurants te vinden welke worden gerund door befaamde chef-koks.

Wat is er waar?

De komst van deze enorme luchthaven heeft de afgelopen tijd voor nogal wat commotie gezorgd, niet alleen op een positieve manier. Het schijnt dat mensen zich zorgen maken over verschillende aspecten waaronder; de werkomstandigheden van de medewerkers, de milieu impact, de bereikbaarheid van de luchthaven en de sterke wind die er heerst. De luchthaven ligt niet heel ver van het stadscentrum af. Vanuit de Nisantasi-wijk, op de drukste tijden van de dag, duurt het ongeveer 45 minuten tot de luchthaven. Er loopt een snelweg naar de luchthaven, deze is mooi maar nogal verlaten. Daarmee doelen we op het feit dat er 18 kilometer lang geen enkele winkel of benzinestation te vinden is. 

Windanalyse

Zoals eerder gezegd maakt men zich nogal zorgen over de sterke wind in het gebied. Volgens het bestuur van Istanbul, Grand Airport (iGA) welke 25 jaar lang de leiding heeft over de luchthaven, zal de sterke wind niet voor problemen zorgen voor de vliegtuigen. Voordat de luchthaven überhaupt ontworpen werd is er een noodzakelijke windanalyse uitgevoerd. Bij het aanleggen van start- en landingsbanen is rekening gehouden met de sterke wind.

State-of-Art technologie

Passagiers kunnen tegenwoordig razend snel inchecken door de State-of-Art waarover de luchthaven beschikt. Door de hoge plafonds zijn de terminalgebouwen op zijn zachtst gezegd zeer indrukwekkend en ruim. Ze hebben gebruik gemaakt van het zonlicht, dus de luchthaven heeft een prettige belichting en geeft een fijne sfeer door de aanwezigheid van vele planten.

Meer weten over de nieuwe luchthaven van Istanbul? Lees dan ons artikel: Nieuw uniform voor cabinepersoneel nieuwe luchthaven Istanbul