Reisadvies voor Turkije

In de populaire badplaatsen langs de kust waar toeristen voornamelijk komen, is niets aan de hand. Denk onder andere aan Alanya, Side, Antalya, Bodrum, Marmaris, Belek, Kusadasi en Kemer. U kunt hier met een gerust hart vakantie vieren. Daarnaast vinden accommodaties de veiligheid van hun gasten erg belangrijk. Zij hebben dan ook aanvullende maatregelen genomen om de omstandigheden voor toeristen nog veiliger te maken. Zo is er bijvoorbeeld extra beveiliging aanwezig in hotels.

Reisadvies

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen negatief reisadvies afgegeven voor Turkije. Dit houdt in dat het Ministerie het land als veilig beschouwt. Zo’n advies wordt pas gegeven wanneer er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico’s in een land, waardoor voor de reiziger een directe levensbedreigende situatie bestaat. In het grootste gedeelte van Turkije is dit niet aan de orde. Wel geldt het verhoogde risico op terroristische aanslagen voor het hele land. Wees te allen tijde op uw hoede en vermijd drukke plaatsen in de grotere steden. Houd ook rekening met extra controles en volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op. Sinds 21 juli 2016 geldt in Turkije de noodtoestand, en deze is nog steeds van kracht. Voor Nederlanders welke ook een Turkse nationaliteit bezitten geldt dat zij op Turks grondgebied als Turkse burgers worden behandeld. Bij problemen kunt u consulaire hulp inschakelen van de ambassade.

Recente gebeurtenissen

Nieuwjaarsnacht 2017 is er een aanslag gepleegd op een discotheek in Istanbul waarbij 39 doden gevallen zijn en tientallen gewonden.

Onveilig

Door de burgeroorlog in Syrië is het langs de Turks-Syrische grens niet veilig. Ook de situatie aan de kant van de grens van Irak is zeer gevaarlijk en dient gemeden te worden. Deze gebieden liggen echter erg ver weg van de eerder genoemde toeristische badplaatsen. Daarom bestaat er in die gebieden geen dreiging voor reizigers en is het dus veilig om daar je vakantie te vieren. In vele provincies in het zuidoosten van Turkije is het ook niet veilig door gewapende botsingen tussen de terroristische organisatie Koerdische Arbeiderspartij en de Turkse strijdkrachten/ordediensten.

Reis alleen uit pure noodzaak naar deze provincies: Agri, Batman, Bingol, Bitlis, Diyarbakir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Igdir, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak,Siirt, Tunceli en Van.

Noodsituatie

Wanneer er zich een noodsituatie voordoet aarzel dan niet en bel voor politie: 155, voor een ambulance 112 en voor de brandweer 110. In sommige gevallen is het gewenst om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Ankara. U kunt dan het volgende nummer bellen: +90 312 409 1800 en voor noodgevallen buiten kantooruren: +31 247247247.

Vaccinaties:

Voor Turkije gelden er geen verplichte inentingen. Wel worden de vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aangeraden. En verblijft u er langer dan drie maanden worden vaccinaties tegen Hepatitis B en Rabiës ook aangeraden.

Gezondheidszorg

U kunt zich vast voorstellen dat de gezondheidszorg in Turkije heel anders geregeld is als in Nederland. Ook de kosten hiervan kunnen nogal verschillen. Stel dat u gebruik moet maken van een dokter, ambulance of ziekenhuis, kan het zijn dat niet alle kosten worden vergoedt door uw zorgverzekering. Het bedrag wat gedekt wordt is maximaal gelijk aan de kosten van een soortgelijke behandeling hier in Nederland. Gezien de kosten in Amerika hoger kunnen liggen, kan het dus zo zijn dat niet alles gedekt is. Het is dan ook aan te raden om u hiervoor extra voor te verzekeren, de onvoorziene kosten. Dit kunt u doen door een aanvulling te doen op uw basiszorgverzekering of een reisverzekering af te sluiten met medische kosten.

Natuurgeweld

In Turkije kunnen zware aardbevingen voorkomen omdat Turkije in een aardbevingsgevoelig gebied ligt. Houd de media in de gaten en laat uzelf goed informeren over het gebied waar u naartoe gaat.

Visa en reisdocumenten

Om naar Turkije te kunnen reizen, bent u altijd een geldig reisdocument nodig. Daarnaast moet u ook een e-visum aanvragen om Turkije binnen te kunnen komen.Deze kunt u online bij ons aanvragen. Voor meer informatie over de eisen van het reizen met een e-visum vindt u hier.